website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Clinton uit historische foto gepoetst

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op maandag 9 mei 2011, 10:31

Nieuws

De ultra-orthodoxe krant ‘Der Tzitung’ uit Israël Brooklyn heeft de inmiddels iconische foto van president Obama en andere Witte Huis-medewerkers bewerkt, zodat minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is verdwenen. Ook werd de uitsnede licht gewijzigd, zodat een vrouw in de achtergrond is weggevallen. De krant drukt geen foto’s van vrouwen af, als daar ‘seksuele lading’ in zit. In de onbewerkte foto is Clinton juist de opvallendste persoon, omdat ze als enige een emotionele reactie lijkt te geven. De Newyorkse nieuwssite The Jewish Week werd getipt over de bewerking, die Clinton uit een historische gebeurtenis heeft gepoetst. “Ik vraag me af hoe Der Tzitung besloot dat deze foto een grens overschreed. Misschien houden ze simpelweg niet van het idee van een vrouw met veel politieke macht”, aldus commentator en rabbi Jason Miller. Het wegpoetsen van vrouwen gebeurt wel vaker in ultra-orthodoxe kranten: in 2009 verdwenen de zojuist aangetreden minsters Limor Livnat en Sofa Landver van de officiële foto’s.

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Paul Disco, 9 mei 2011, 14:41

    Tja, opvallend. En ook: 1. het bericht gaat met veel kabaal heel snel de hele wereld rond, maar 2. ik zie maar een screenshot en 3. de website van de krant kan ik niet vinden. Checkt iemand dit nog?

  2. 2. Petrus Gerardus, 10 mei 2011, 14:27

    Laten we ons niets wijsmaken. Je kunt wel te keer gaan tegen een Joodse krant omdat de foto is gephotoshopt, maar zijn we zelf wel een haar beter? Nog niet zo lang geleden tikte ik Elsevier op de vingers wegens een gemanipuleerde foto op hun eigen site. Dus..

  3. 3. Petrus Gerardus, 10 mei 2011, 14:30

    En dan het NOS-journaal van een paar weken terug. Daar was een verslaggever ergens in Gaza of ander bezet gebied LIVE in de uitzending met op de achtergrond onweer met bliksem. Een snelle kijk op de site van BLITZ leerde al dat op die tijd van de LIVE uitzending GEEN onweer in dat gebied aanwezig was. Mijn vraag is dan ook: was deze uitzending wel LIVE? Of werd ie ergens anders opgenomen?

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.