— vrijdag 5 november 2021, 16:59 | 0 reacties, praat mee

Chinese burgerjournalist die coronacrisis in Wuhan versloeg in levensgevaar

Screenshot uit ongedateerde video met Zhang Zhan

De burgerjournaliste Zhang Zhan, die in het begin van de coronacrisis in de Chinese stad Wuhan verslag deed van het oplopende aantal besmettingen, bevindt zich na een hongerstaking op de rand van de dood. Amnesty International eist haar onmiddellijke vrijlating. Ze kreeg in december vier jaar cel opgelegd omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan "ruzie zoeken en het veroorzaken van onrust".

Haar familie is bang dat ze de winter niet overleeft als ze niet wordt vrijgelaten om medische hulp te krijgen, meldt Amnesty International.

Volgens de mensenrechtenorganisatie begon ze al in juni 2020 aan een hongerstaking. In december was haar lichaam zo verzwakt dat ze haar rechtszaak in een rolstoel moest bijwonen. Voor de rechtszaak werd Zhang Zhan door de autoriteiten met dwang gevoed. Ze werd dagenlang vastgebonden zodat ze het voedselinfuus niet zou verwijderen. Ook moest ze drie maanden lang 24 uur per dag hand- en voetboeien dragen, als straf voor haar hongerstaking.

Op 31 juli 2021 werd ze in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige ondervoeding. Ze werd echter naar de gevangenis teruggebracht, waar ze nog steeds deels in hongerstaking is, wat haar gezondheid sterk achteruit doet gaan. Sinds haar rechtszaak mag ze niet meer praten met haar advocaat of haar familie ontmoeten. Ze mag slechts af en toe onder toezicht bellen of videobellen met familie.

De vervolging van Zhang Zhan door de Chinese overheid, simpelweg omdat ze probeerde te achterhalen wat er in Wuhan gebeurde ten tijde van de grote geheimhouding door de regering over de pandemie, is een schaamteloze aanval op de mensenrechten, stelt Amnesty.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.