word studentlid

— woensdag 7 februari 2018, 08:48 | 0 reacties, praat mee

China: EU bezorgd over arrestatie Zweedse uitgever

China: EU bezorgd over arrestatie Zweedse uitgever
Een soldaat staat op wacht op het Tiananmenplein in Beijing | Roman Pilipey / EPA

Mensenrechtenorganisaties en de Duitse ambassadeur voor China hebben geprotesteerd tegen de arrestatie van de Zweedse boekenuitgever Gui Minhai, die twee weken geleden werd opgepakt in Beijing. Gui was toen in gezelschap van twee Zweedse diplomaten, maar dat maakte op de Chinese autoriteiten geen indruk. Laatste wijziging: 8 februari 2018, 10:01

Ambassadeur Michael Clauss zegt dat deze arrestatie en behandeling van een EU-burger “zonder precedent” is. Het is onduidelijk waar Gui precies van wordt beschuldigd en waar hij momenteel wordt vastgehouden. Volgens Clauss is de arrestatie in strijd met internationaal recht.

De weigering van consulaire bijstand heeft bovendien ernstige potentiële gevolgen voor andere EU-burgers die om wat voor reden dan ook in China worden gearresteerd, vreest Clauss. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom noemt de arrestatie schandalig.

Gui heeft in Hong Kong een uitgeverij die onder meer sappige biografieën van Chinese politieke leiders publiceert, aldus persbureau AFP. In 2015 verdween Gui tijdens een vakantie in Thailand en dook toen in China weer op. Hij bekende uiteindelijk schuld aan het smokkelen van verboden boeken en betrokkenheid bij een dodelijk ongeluk. Gui werd onder een lichte vorm van huisarrest geplaatst.

Volgens Gui’s dochter heeft de uitgever de spierziekte ALS en was hij in Beijing om een specialist te zien.

Meer bij AFP

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.