website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

China-correspondent Den Daas verruilt FD en RTL voor de NOS

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op maandag 4 maart 2019, 08:34

© Wu Hong / EPA

Nieuws Sjoerd den Daas, correspondent in China, verruilt het Financieele Dagblad en RTL voor de NOS. Dat schrijft hij in een afscheidsessay in Het Financieele Dagblad.

Den Daas volgt bij het NOS Journaal Marieke de Vries op als China-correspondent. De Vries vertrekt in april naar Amerika. 

Sjoerd den Daas begon zijn Chinese avontuur twaalf jaar geleden, toen nog als fysiotherapeut in opleiding. Het land heeft volgens hem en enorm esprong voorwaarts gemaakt. Hij vraagt zich alleen af tegen welke prijs. “Vrienden uit mijn eerste periode in China, voornamelijk in kolenprovincie Shanxi, zijn een stuk minder spraakzaam sinds ik ze mededeelde dat ik na twee masteropleidingen journalist was geworden.”

“China is een boeiend land om als correspondent in te werken. Maar prettig werken is het zelden. Ik voel de hijgende overheid in mijn nek, die mijn werk constant monitort. Indirect, maar steeds vaker ook direct. Zo had ik in de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang, in het westen van China, waar de lokale moslimbevolking wordt onderdrukt, liefst twaalf achtervolgers van de staat achter me aan. E-mails en telefoontjes zijn niet veilig , al valt dat met codetaal en encryptie nog enigszins te ondervangen. Bij vertrouwelijke gesprekken leg ik mijn telefoon ver weg. Al maak ik me meestal meer zorgen over de veiligheid van mijn bronnen, dan die van mezelf.”

Onderzoekers en wetenschappers, journalisten en ondernemers zijn volgens Den Daas angstiger dan ooit. “De angst voor represailles is groot. En niet geheel zonder reden. China wordt steeds assertiever en hanteert daarbij het principe van oog om oog, tand om tand. Het land is als een opgroeiende tiener, die niet meer met zich laat sollen.” Meer bij het FD

Lees ook:
Wouter Zwart terug naar Europa, De Vries naar Amerika

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.