— maandag 4 maart 2019, 08:34 | 0 reacties, praat mee

China-correspondent Den Daas verruilt FD en RTL voor de NOS

© Wu Hong / EPA

Sjoerd den Daas, correspondent in China, verruilt het Financieele Dagblad en RTL voor de NOS. Dat schrijft hij in een afscheidsessay in Het Financieele Dagblad. Laatste wijziging: 4 maart 2019, 08:37

Den Daas volgt bij het NOS Journaal Marieke de Vries op als China-correspondent. De Vries vertrekt in april naar Amerika. 

Sjoerd den Daas begon zijn Chinese avontuur twaalf jaar geleden, toen nog als fysiotherapeut in opleiding. Het land heeft volgens hem en enorm esprong voorwaarts gemaakt. Hij vraagt zich alleen af tegen welke prijs. “Vrienden uit mijn eerste periode in China, voornamelijk in kolenprovincie Shanxi, zijn een stuk minder spraakzaam sinds ik ze mededeelde dat ik na twee masteropleidingen journalist was geworden.”

“China is een boeiend land om als correspondent in te werken. Maar prettig werken is het zelden. Ik voel de hijgende overheid in mijn nek, die mijn werk constant monitort. Indirect, maar steeds vaker ook direct. Zo had ik in de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang, in het westen van China, waar de lokale moslimbevolking wordt onderdrukt, liefst twaalf achtervolgers van de staat achter me aan. E-mails en telefoontjes zijn niet veilig , al valt dat met codetaal en encryptie nog enigszins te ondervangen. Bij vertrouwelijke gesprekken leg ik mijn telefoon ver weg. Al maak ik me meestal meer zorgen over de veiligheid van mijn bronnen, dan die van mezelf.”

Onderzoekers en wetenschappers, journalisten en ondernemers zijn volgens Den Daas angstiger dan ooit. “De angst voor represailles is groot. En niet geheel zonder reden. China wordt steeds assertiever en hanteert daarbij het principe van oog om oog, tand om tand. Het land is als een opgroeiende tiener, die niet meer met zich laat sollen.” Meer bij het FD

Lees ook:
Wouter Zwart terug naar Europa, De Vries naar Amerika

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.