— donderdag 15 februari 2018, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Chats WikiLeaks-oprichter Assange gelekt

De Londense ambassade van Ecuador, waar Julian Assange al jaren zit ondergedoken | EPA

Na de teleurstelling dat de Britse overheid niet van plan is zijn arrestatiebevel in te trekken, moet WikiLeaks-voorman Julian Assange een tweede, meer ironische tegenvaller slikken: er zijn chats gelekt waarin duidelijk wordt hoe Assange denkt over onder meer de Amerikaanse politiek en hoe die kan worden beïnvloed. Laatste wijziging: 15 februari 2018, 09:35

Assange had de Britse rechter gevraagd een arrestatiebevel tegen hem op te heffen, die in 2012 werd ingesteld toen hij - vrij op borgtocht - de Ecuadoriaanse ambassade in Londen invluchtte. Assange werd in Zweden gezocht wegens twee beschuldigingen van verkrachting.

De WikiLeaks-oprichter stelde dat die aanklachten politiek gemotiveerd waren en enkel bedoeld om hem uiteindelijk aan de Verenigde Staten uit te leveren. Zweden besloot in mei 2017 de zaak te seponeren. Assange vindt dat daarmee ook de aanklacht rond overtreding van de borgtocht is vervallen en hij bovendien al vijf jaar in de-facto gevangenschap heeft doorgebracht.

De Britse rechter Emma Arbuthnot is het daarmee oneens: “Ten eerste kan hij de ambassade verlaten wanneer hij wil. Ten tweede is hij niet beperkt in het aantal bezoekers dat hij mag ontvangen en die bezoeken vinden zonder toezicht plaats. Hij kan kiezen wat hij wil eten, wanneer en hoe lang hij slaapt of op welke momenten hij aan fitness doet. Hij kan op het balkon gaan zitten voor frisse lucht - goed, bekeken door politie en aanhangers - en is ‘s nachts niet opgesloten.”

Assange, die inmiddels ook het Ecuadoriaanse staatsburgerschap bezit, blijft voorlopig in de ambassade.

Nieuwssite The Intercept publiceerde gisteren een reeks ‘nieuwswaardige momenten’ uit privéchats via Twitter die Assange de afgelopen jaren had met aanhangers. De chats dateren van voor de recente Amerikaanse verkiezingen, maar geven een inzage in de denkwijze en voorkeuren van Assange.

Hillary Clinton is volgens de WikiLeaks-topman een “intelligente, sadistische sociopaat met een goed netwerk”, aldus Assange. Het zou beter zijn voor de Republikeinen om de verkiezingen te winnen, omdat Clinton “de vrijheid en de wil heeft om oorlogen te starten”, stelt Assange.

Niet lang daarna lekte WikiLeaks gehackte campagnemails die Clintons campagne ernstig schaadden. Deze mails werden via Russische hackers bemachtigd. De chatlogs zijn gelekt door een vrijwilliger van WikiLeaks die gedesillusioneerd raakte toen bleek dat WikiLeaks met Donald Trump jr. in contact stond.

In de chats met Trump junior adviseert Assange om bij verlies van zijn vader meteen de publiciteit te zoeken en over vervalste verkiezingen te spreken. Ook werd geïnformeerd of Assange de Australische ambassadeur in de Verenigde Staten kon worden gemaakt bij winst.

The Intercept zegt dat er is gecontroleerd of de lekker toegang had tot privéchats met het WikiLeaks-account, waarvan breed wordt aangenomen dat Assange die zelf beheert. De klokkenluider zegt dat hij het materiaal heeft gelekt omdat Assange’s politieke rol tijdens de verkiezingen van belang is: “WikiLeaks doet voor de buitenwereld alsof het een neutrale organisatie is die enkel transparantie nastreeft.” Meer bij The Intercept

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.