— vrijdag 31 januari 2020, 13:06 | 0 reacties, praat mee

Charlotte Bouwman: ‘Ik wilde gewoon aandacht voor de problemen bij de GGZ’

Charlotte Bouwman in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. - © Foto: ANP / Bart Maat

Dat ze zoveel media-aandacht zou genereren met haar actie, dat had journalist Charlotte Bouwman niet verwacht. Half januari zetelde ze zich, vergezeld door hond Bob, voor de ingang van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om aandacht te vragen voor lange wachtlijsten binnen de GGZ. “Ik had vooraf afspraken gemaakt met de Ochtendshow To Go van het AD en Radio 1. Maar het werd een soort domino-effect. En toen was het ineens overal.”

De Wereld Draait Door, Hart van Nederland, RTL Nieuws, de NOS, Jinek, Op1. Het is zomaar een greep van media die op de actie van Bouwman doken. En zo werd de journalist ineens zelf onderwerp van het nieuws. “Het was goed dat ik vanwege mijn ervaring als journalist al wist wat ik kon verwachten. Daardoor was ik ook niet zo snel onder de indruk van zaken als talkshows die aan je gaan trekken. ‘Bij ons krijg je meer tijd.’ ‘We willen je exclusief, maar je moet nú beslissen.’ Dat soort dingen boeiden me allemaal niet echt. Ik wilde gewoon aandacht voor het probleem dat ik samen met actiegroep Lijm de Zorg aankaartte.”

Trekkende talkshows
Ondanks haar eigen ervaring in de media, waren sommige verzoeken en gedragingen van collega’s alsnog wat vreemd. “Veel journalisten die me interviewden vroegen me ze op de hoogte te houden. Dat wilde ik wel, maar ik had niet eens tijd om een broodje te eten. Dat is een beetje de omgekeerde wereld. Je mag van journalisten eigenlijk verwachten dat ze zelf contact blijven houden als ze een verhaal willen volgen.”

Een moeilijk punt tijdens de demonstratie was toen een van de cameraploegen wel heel dichtbij kwam toen Bouwman haar tranen niet meer kon bedwingen. “De camera stond op nog geen halve meter bij me vandaan. Op het moment zelf had ik dat niet zo door, maar ik vond dat wel heel dichtbij. Ik heb de personen om me heen daarna ook gevraagd om camera’s wat meer op afstand te houden als ze nog eens zo dichtbij zouden komen.”

Verder op maandagen
Na anderhalve week actie voeren bij VWS – Bouwman mocht halverwege de eerste dag binnen komen zitten – trok Bouwman woensdag de spreekwoordelijke deur van het ministerie achter zich dicht. Vanaf nu neemt ze er alleen nog op maandagen plaats. “Toen ik de actie begon wilde ik drie toezeggingen hebben van staatssecretaris Paul Blokhuis: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en verbetering van de acute hulp. De staatssecretaris heeft die laatste inmiddels toegezegd.”

Bouwman benadrukt in gesprek met Villamedia meerdere keren dat de actie niet om haar zelf draaide. “De problemen in de GGZ zijn veel breder dan dat. Ik had de stap naar activisme liever ook niet gezet, maar dit was wel de manier om die nodige aandacht voor de wachtlijsten te krijgen. Ik was liever bekend komen te staan vanwege mijn verdiensten in de journalistiek, en niet om mijn ziekte. Dat vond ik voorafgaand aan de actie ook wel spannend: kan een journalist zich op deze manier mengen in het maatschappelijk debat en dan nog serieus worden genomen?”

Oprechte interesse
Tijdens haar actie merkte Bouwman ook duidelijk welke journalisten uit oprechte interesse op haar verhaal afkwamen. “Je krijgt in zo’n geval heel andere vragen. En dat levert ook weer betere items en artikelen op.” Ze roemt ook NOS-verslaggeefster Ireen Oostveen, die gedurende de actie meerdere keren kwam praten. “Ook zonder de camera erbij. Het tweede item bij de NOS over de actie was uiteindelijk maar kort, maar zat door die extra aandacht wel heel goed in elkaar.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.