website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

CBS-topman weg na nieuwe beschuldigingen van seksueel wangedrag

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in onderzoek op maandag 10 september 2018, 09:22

© Andrew Gombert / EPA

Nieuws Leslie Moonves, de topman van het Amerikaanse televisienetwerk CBS, is per direct uit zijn functie ontheven. Zijn vertrek volgt na nieuwe onthullingen van het tijdschrift The New Yorker over seksueel wangedrag.

Eind juli publiceerde The New Yorker ook al een verhaal waarin zes vrouwen de topman beschuldigden van seksueel wangedrag. Hij mocht nog in functie blijven, zo lang het onderzoek naar die klachten liep. Nu zijn er nog eens zes vrouwen naar voren gestapt met nieuwe beschuldigingen die stammen uit de jaren tachtig en negentig. De claims variëren van het dwingen van vrouwen tot seks, intimidatie en het gebruiken van geweld. Ook claimen sommige vrouwen dat hun carrière schade opliep of door Moonves is tegengewerkt, als ze niet in gingen op zijn eisen.

Moonves ontkent de beschuldigingen. Hij zegt dat hij met drie van de vrouwen een relatie heeft gehad, maar dat er toen niets zonder instemming zou zijn voorgevallen. Sinds de eerste onthullingen in juli waren CBS en Moonves al in onderhandeling over een afkoopsom. Ook maakte de zender bekend dat van deze afkoopsom een deel wordt gestort in een speciaal fonds dat zich gaat inzetten voor gelijke rechten van vrouwen op de werkvloer.

In het artikel worden ook nieuwe beschuldigingen geuit aan het adres van Jeff Fager, de uitvoerend producer van het tv-programma 60 Minutes. Hij zou eerder al werknemers op een ongepaste wijze hebben aangeraakt. Nadat die beschuldigingen publiek zijn gemaakt zijn er nog meer oud-medewerkers naar voren gekomen met claims van ongepast gedrag. Ondanks alle nieuwe beschuldigingen werkt Fager nog steeds bij 60 Minutes, waardoor werknemers bang zijn om hun verhaal te vertellen uit angst voor represailles. Meer bij The New Yorker

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.