— dinsdag 14 september 2021, 08:37 | 0 reacties, praat mee

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer maakt gebruik van spreekrecht in rechtszaak

© Ruben L. Oppenheimer

UPDATE Een verdachte die doodsbedreigingen heeft geuit aan het adres van Ruben L. Oppenheimer moest zich maandag voor de rechter in Roermond verantwoorden. Ook Oppenheimer was daar aanwezig en hij maakte gebruik van zijn spreekrecht. Hij vindt dat het de verantwoordelijkheid van de samenleving en de overheid is om hier wat aan te doen. Laatste wijziging: 14 september 2021, 12:16

Op 8 oktober 2019 publiceerde Ruben L. Oppenheimer in NRC een cartoon over de Turkse inval in Noord-Syrië: Trump die de Turkse president Erdogan als wilde hond loslaat. Het maakte felle reacties los onde Turkse Nederlanders. Onder de reacties zaten ook doodsbedreigingen.

Cartoonist Ruben L. Openheimer maakte gisteren in een rechtszaak gebruik van zijn spreekrecht. NRC plaatste de tekst die hij daar uitsprak.

Oppenheimer zegt dit werk al meer dan twintig jaar te doen en dat hij heeft leren leven met het feit dat het hebben van een mening over hoe de wereld in elkaar zit en wordt bestuurd soms kan leiden tot felle reacties. Dat vindt hij prima. Maar wat nieuw voor hem is “en waar ik weiger aan te wennen of mee te leren leven is dat het maken van een tekening mij op doodsbedreigingen komt te staan.”

“Verdachte schreef dit niet in een opwelling ergens onder een tekening, maar richtte zich onder eigen naam in een uitgebreid, soms politiek betoog tot mij persoonlijk en zegt hierin ondermeer: “Als ik jou tegen zou komen ik hoop ergens dan keel ik je met mn eigen handen !! Met alle liefde zorg ik ervoor dat mensen zoals jij niet nog meer onrust veroorzaakt !!”“

Hij beschrijft de gevolgen van deze doodsbedrieging.  Want voor hem betekenen dergelijke bedreigingen een permanente beperking van zijn fysieke en mentale bewegingsvrijheid. “Dan kun je heel stoer volhouden dat het je allemaal niets doet, maar als je adres al op Twitter rondgaat, vergezeld van je foto en de oproep om eens bij je langs te gaan, als de politie je dan terwijl je op vakantie bent vertelt dat je beter nog wat langer kan wegblijven omdat men je veiligheid in Nederland niet kan garanderen, als je met zoveel woorden van diezelfde politie krijgt te horen dat men de kans dat je met geweld te maken gaat krijgen hoog inschat, als je moet besluiten om dan ook maar even geen bijdragen meer te leveren aan live televisie-uitzendingen, omdat je veiligheid bij het verlaten van de studio niet kan worden gegarandeerd, dan moet je van gewapend beton zijn gemaakt om nog steeds je schouders op te halen en vol te houden dat blaffende honden niet bijten. Helaas hebben we in het recente verleden te vaak gezien dat als sommige honden blaffen, anderen zich daardoor maar wat graag laten aanmoedigen om wel degelijk te bijten.”

“Dit hoort niet bij het ondernemersrisico dat ik als individu te dragen heb. Dit heeft niets te maken met mijn functie in het publieke debat, noch is het mijn verantwoordelijkheid om hieraan enigerlei tegenwicht te geven, zo dat al zou kunnen. Het is de verantwoordelijkheid van de samenleving en de politiek, die niet alleen de verplichting hebben de bedreiging van het vrije woord te bestraffen, maar ook te voorkomen. Opdat het lot van mij als deelnemer aan het publieke debat, die gedwongen wordt zichzelf te verstoppen, niet ook het lot van mijn toekomstige collega’s hoeft te zijn.”

Oppenheimer zat maandagavond bij Op1 om daar ook te praten over een andere cartoon van hem. Een spotprent waarop Sigrid Kaag zittend op een bezem op de Twin Towers afkoerst – met daarop het hoofd van Mark Rutte kwam cartoonist Ruben Oppenheimer afgelopen weekend op veel kritiek te staan.

Bekijk meer van

Ruben L. Oppenheimer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.