basis naar compleet

— zondag 15 januari 2023, 00:07 | 0 reacties, praat mee

Cameraploeg PowNed belaagd in Lützerath, PowNed doet aangifte

© Remko de Waal

UPDATE Een cameraploeg van omroep PowNed is zaterdag bij het protest tegen de bruinkoolwinning in het Duitse Lützerath belaagd door een groep activisten. Dat zegt omroepvoorzitter Dominique Weesie, die daarmee eerdere berichtgeving van de NOS bevestigt. De omroep doet aangifte. Laatste wijziging: 18 januari 2023, 09:01

De activisten droegen een vlag bij zich van de extreemlinkse beweging Antifa, beschrijft de NOS. De cameraman in kwestie heeft last van zijn hand en de camera is beschadigd, verder zijn de cameraman en de verslaggever ongedeerd.

Niet alleen het PowNed-team werden belaagd, stelt Weesie. ‘Het was niet specifiek tegen ons gericht, maar eigenlijk werden alle journalisten die daar aanwezig waren bekogeld met stenen’, aldus de omroepvoorzitter tegen de NOS.

Een ANP-verslaggever zag zaterdagmiddag nog dat de sfeer op de demonstratielocatie Lützerath grimmig was en dat een aantal activisten gewond was geraakt. Demonstranten willen niet dat er naar bruinkool wordt gegraven, omdat dat enorm vervuilend is. De Duitse overheid ziet het als enige mogelijkheid om ook de komende jaren voldoende energie te kunnen opwekken.

Reactie NVJ
Het baart de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zorgen dat journalisten bij grote demonstraties te vaak niet worden gerespecteerd als onafhankelijk waarnemer. Dat meldt NVJ-secretaris Thomas Bruning in reactie op de aanval op de cameraploeg van PowNed bij het protest in het Duitse Lützerath.

‘Het is zeer triest en zorgelijk dat journalisten steeds minder als onafhankelijk waarnemer worden gerespecteerd’, stelt Bruning. Hij spreekt van een ‘ernstig vergrijp’. ‘Dit bewijst dat het hinderen van journalisten uit alle hoeken van de samenleving komt: boeren en coronademonstranten, maar ook antifascisten. Al die groepen zouden beter moeten weten en de pers vrij baan moeten bieden om hun werk uit te oefenen.’

Beelden ervan zijn onder meer gemaakt door een journalist van de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung:

Bekijk meer van

PowNed NVJ NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.