mgm nvj maart

— woensdag 28 januari 2009, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Bush impopulair?

Gastcolumnist August Hans den Boef is medewerker aan het Instituut voor Media en Informatie Management, HvA

‘Bush is de impopulairste president ooit’, herhaalden de nieuwsbulletins op 16 januari tot vervelens toe op Radio 1, naar aanleiding van diens ‘farewell address’. Ik werd er een beetje gek van. Maar Radio 1 stond niet alleen. Het Nederlands Dagblad van de dag daarvoor: ‘De 43e president van de Verenigde Staten is historisch impopulair’. Wat betekent dat? Een vraag die ook Stevo Akkerman deze dag in Het Parool opwierp, als hij het heeft over ‘extreem lage waarderingscijfers voor zijn beleid’. Goedemorgen, Nederland maakte het nog bonter dan de nieuwsbulletins: Bush was ‘de slechtste’ en ‘de meest gehate’ president ooit. Maar reduceerde deze kwalificatie via een Amerika-correspondent uiteindelijk tot: ‘drie van de vier Amerikanen zijn blij dat hij weggaat’.

Laatste wijziging: 28 januari 2009, 09:52

Dat laatste suggereert dat het slechts gaat om de mate van populariteit op het moment van Bush’ vertrek.

Impopulair en slecht is niet hetzelfde. Hoe slecht een president is, kun je evenmin simpel vast stellen. Als iemand die ooit het strafbare feit heeft begaan om tijdens een demonstratie ‘Johnson moordenaar!’ te roepen en met Frank Zappa schamper lachte om de ‘Great Society’, moest ik later toegeven dat Lyndon Baines inzake de burgerrechten een belangrijke president was geweest. Inderdaad kun je sommige resultaten van het presidentiële beleid pas na jaren goed meten. Als het Barack Obama niet lukt om de problemen op te lossen die zijn voorganger aan hem heeft overgedragen, zal dit met terugwerkende kracht het imago van Bush verbeteren. Kortom, verregaande uitspraken over de ‘historische’ impopulariteit van Bush zijn niet meer dan sweeping statements en kwalificaties als ‘de slechtste’ zijn pas na jaren en via een degelijk wetenschappelijk onderzoek aan de orde.

Nooit echter zal die van Goedemorgen Nederland als ‘de meest gehate’ worden bewezen. Een voorbeeld. Velen met mij zien onze J.P. Balkenende, W. Bos en A. Rouvoet net zo graag vertrekken als de driekwart van Amerikanen hun Bush, maar dat betekent toch niet automatisch dat wij dit gereformeerde trio haten?

Overigens ben ik van mening dat journalisten in plaats van met negatieve kwalificaties van de inderdaad onprettige Bush, zich beter kunnen bezighouden met evaluaties van de Nederlandse politici die jarenlang braaf en soms zelfs enthousiast in de voetsporen traden van de nu kennelijk opeens ook door hen afgeserveerde 43ste president. Daarbij moeten de media niet aflatend blijven aandringen op een parlementair onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de bezetting van Irak begin 2003.

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.