Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 16 maart 2009, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Burgerjournalistiek zegen voor media

Bij hoogleraar Journalistiek Irene Costera Meijer zijn er weinig twijfels. Burgerjournalistiek is een potentiële zegen voor media. Het is een cadeautje. ‘Participerende journalisten vormen geen concurrentie. Ze leveren andere verhalen. Vanuit een ander perspectief. Het is aanvullend.' Ze is dan ook verbaasd dat de meeste omroepen nauwelijks of niet investeren in het nieuwe ‘medium'. "Wat ze op z'n minst kunnen doen, is het beter faciliteren", meldt zij op Spreekbuis Laatste wijziging: 6 april 2009, 09:02

Iedereen zag het destijds: de amateurvideo’s van de tsnunami in Zuidoost-Azië waren een waardevolle toevoeging aan het nieuws dat professionele journalisten brachten. En bij de bomaanslagen in Londen waren de beelden die metropassagiers met hun mobiele telefoon hadden gemaakt zelfs de enige. Het meest recente voorbeeld van burgerjournalistiek deed zich voor bij de crash van het Turkish Airlinestoestel bij Schiphol. CNN haalde nieuws over de crash van de webiste Twitter, waarop ooggetuigen van de crash verslag deden.’ (...) Irene Meijer, hoogleraar Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is op dit moment bezig aan een groot onderzoek naar wat zij participerende journalistiek noemt. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.