— vrijdag 23 oktober 2009, 20:20 | 0 reacties, praat mee

Het publiek praat volop mee

© Berend Vonk

Lekker makkelijk en goedkoop. Bijdragen van lezers,kijkers of luisteraars. Vergeet het maar zegt MatthewEltringham van BBC News. Het is duur en een hoopwerk. Maar wel erg leuk en nuttig. Laatste wijziging: 14 februari 2013, 20:51

Het besef dat het publiek niet alleen nieuws consumeert, maar ook het nieuws meekan verslaan, drong bij de Britse publieke omroep BBC in 2004 echt door. De tsunami opT weede Kerstdag leverde een vloedgolf aan foto’s en video’s op van vakantiegangers die de ramp in beeld brachten terwijl de eigen verslaggevers er nog niet waren. Prima materiaal om de uitzendingen mee te versterken.

En de aanslag op de metro in Londen op 7 juli 2005 zorgde er voor dat de BBC echt ‘om’ ging.Het eerste beeld uit de metro was van een passagier die voldoende bereik had om met zijn telefoon een foto te mailen naar de omroep.De BBC liet de foto meteen op allerlei manieren zien. Het beeld is daarna zo vaak verkocht,dat de maker zich inmiddels miljonair mag noemen, zegt Matthew Eltringham, verantwoordelijk voor user generated content bij de BBC.

Zijn afdeling telt inmiddels 23 journalisten.Daarmee wil Eltringham meteen twee punten duidelijk maken. Bijdragen van het publiek zijn geen goedkope vervanging van journalisten.En journalisten blijven nodig om de stroom aan informatie te organiseren.

Want een stroom is het. De BBC probeert op alle denkbare manieren het publiek bij het nieuws te betrekken met als centraal punt de website ‘have your say‘. Dat levert op drukke dagen meer dan tienduizend e-mails op met daarin wekelijks zeker 1200 foto’s en video’s.‘Die kunnen we dus niet allemaal bekijken. We kiezen een onderwerp uit waarbij we het publiek betrekken. De rest schuiven we terzijde’,zegt Eltringham, die half oktober bij de Media Academie in Hilversum een presentatie gaf.

Zijn redactie wacht dus niet af totdat de mailbox volstroomt. De redactie bepaalt het nieuwsonderwerp waarbij het publiek wordt betrokken, laat dat op de website weten en struint zelf actief de sociale netwerken als Twitter en Facebook af naar bijdragen van het publiek. Als de beste foto van een demonstratie in Iran via Twitter wordt verspreid, dan pakt de redactie van Eltringham hem daar op. ‘Er zitten veel meer mensen op Facebook dan er ooit op de site van de BBC komen. Dus als wij het nieuws volgen, moeten we wel de plekken op internet volgen waar dat nieuws gemaakten besproken wordt’, zegt Eltringham.

Toen bekend werd dat president Obama de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, ontving zijn redactie in een paar uur 7500 reacties. Een taxichauffeur in Londen filmde zichzelf terwijl hij mopperde dat het belachelijk is. De BBC liet meteen een aantal reacties op televisie zien en besteedde er later op de dag zelfs een half uur zendtijd aan. Eltringham: ‘Maar nadrukkelijk als een extra manier om een onderwerp aandacht te geven. We ontslaan niet de correspondent in Amerika. Reacties van het publiek zijn altijd aanvullend.’

Maar zijn redactie schakelt ook de expertise van het publiek in, crowdsourcing. Eltringham:‘Toen de stukken over de declaraties van de Britse ministers openbaar werden, hebben we die online gezet en mensen gevraagd mee te kijken naar opvallende zaken. Zo konden we veel sneller en beter berichten over wat er allemaal in die documenten staat.

’Bij het beoordelen van bijdragen van het publiek past Eltringham simpelweg de journalistieke basisbeginselen toe. ‘We nemen ons publiek serieus. We mengen ons bijvoorbeeld niet op een botte manier in discussies. Ook maken we duidelijk wat we wel en niet bekijken.En bij alles wat we binnenkrijgen, stellen we ons de vraag ‘klopt dit’. We zoeken altijd contact met de bron om dat te controleren. In vijf jaar tijd zijn we nog niet de fout in gegaan.

’De komende tijd wil Eltringham kijken hoe de sociale netwerken nog beter gebruikt kunnen worden. De BBC begint niet zelf zo’n site. ‘Dat is onze taak niet.’ En hij is jaloers op de nieuwe iPhone-toepassing van CNN. Daarmee kun je het nieuws lezen en bekijken en met één druk op de knop je eigen foto, video of tekst naar CNN sturen. Zo makkelijk wil hij het de BBCkijker ook gaan maken.

Wat doet de BBC
• Panel met 25.000 mensen die regelmatig een vraag krijgen.
• Verslagen van ooggetuigen gebruiken bij belangrijk nieuws.
• Reacties van het publiek publiceren op belangrijk nieuws.
• Experts uit het publiek worden om commentaar gevraagd.
• Samen met het publiek onderzoek doen.
• Het web afstruinen naar foto’s en video’s van particulieren.

Ook de Neder lander mag meepraten *
• De Wereldomroep heeft een website waar expats blogs bijhouden. Zo heeft de omroep tientallen ‘burgercorrespondenten. Zie http://maps.rnw.nl/expats/.
• De website van NU.nl en GeenStijl kennen met NUjij.nl en D umpert.nl twee sites waar bezoekers hun eigen materiaal kunnen plaatsen. Regelmatig levert dat nieuws op dat wordt doorgeplaatst naar de nieuwssite.
• Redacties struinen persoonlijke websites af op zoek naar nieuws.
• Radioprogramma’s als Standpunt.nl op Radio 1 en BNR Peptalk nodigen luisteraars uit in de uitzending te reageren.
• Consumentenprogramma TROS Radar en actualiteitenrubriek EenVandaag hebben online panels van elk tienduizenden mensen groot.
• Consumentenprogramma Kassa heeft experts, mensen die graag gratis antwoord geven op vragen van bezoekers op de site.
• De NOS biedt sinds kort de mogelijkheid aan kijkers om via NOS Headlines bijdragen in te leveren die op de site worden geplaatst.
• nrc next riep begin oktober bezoekers van de site op om ‘gastblogs’ te leveren.
• RTL Nieuws laat al een aantal jaar elke avond weerfoto’s zien die zijn ingestuurd door kijkers. Het NOS Journaal doet dat zo nu en dan.
• Pauw en Witteman vragen kijkers foto’s met hun mooiste plekje van Nederland.
* deze opsomming is niet volledig.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.