— woensdag 15 april 2009, 08:55 | 6 reacties, praat mee

Burgemeester Utrecht onder vuur

Diverse fracties in de Utrechtse gemeenteraad zeggen het vertrouwen in burgemeester Aleid Wolfsen op als hij geen excuses aanbiedt voor zijn succesvolle poging om een artikel over zijn declaratiegedrag tegen te houden. D66 eist een raadsonderzoek naar de wijze waarop Wolfsen publicatie van het artikel in Huis-aan-huiskrant Ons Utrecht heeft voorkomen. Buiten de redactie om is contact gezocht met uitgeverij Holland Combinatie, die uiteindelijk besloot het artikel niet te plaatsen en 120.000 nieuwe exemplaren van Ons Utrecht liet drukken zónder het bewuste artikel. Meer bij De Telegraaf / AD / RTV Utrecht / Trouw / ANP via BNR Laatste wijziging: 15 april 2009, 11:39

Bekijk meer van

hah

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Robert van Schaik, 15 april 2009, 10:58

Ik heb niet zoveel problemen met de actie van Wolfsen. Alhoewel de normale weg via de rechter in kort geding gaat, is het meer regel dan uitzondering dat bestuurders en hun vazallen genaamd “voorlichter” directe invloed proberen uit te oefenen op redacties en uitgevers. Een redactie hoort daar niet voor te buigen en de uitgever dient ten allen tijde pal achter die redactie te staan. Ook als er gedreigd word met het ontbinden van advertentiecontracten. Punt.

Dat gezegd hebbende ligt de verantwoordelijkheid voor de schending van de persvrijheid in deze zaak dus eigenlijk niet bij de regenteske bestuurder maar bij de uitgever(Holland Combinatie = De Telegraaf). De uitgever, die toch al in zwaar weer verkeert, heeft commercieel belang boven de persvrijheid gesteld. Dit is meer dan een schande. Het is een regelrechte uitverkoop van alles waar de journalistiek in Nederland voor staat. Misschien in deze tijden gemeengoed maar de schande is er echt niet minder om.

Rob Bakker, 15 april 2009, 11:44

Robert van Schaik heeft geen moeite met de actie van de burgemeester??? Is hij misschien 1 van de “twee echte journalisten” die Wolfsen kent?
Het openbaar bestuurt behoort niet te chanteren met gemeenschapsgeld. Zeker niet op zondag.

Patrick, 15 april 2009, 13:10

Ik verwacht op Villamedia eigenlijk helemaal geen reacties van personen die uit de losse pols aannemen dat een van de twee partijen geloofwaardig is en de andere niet. Of is er al een onderzoek/rechtzaak geweest ergens vannacht…

Robert van Schaik, 15 april 2009, 13:45

@ Rob Bakker

Nee, ik ben niet één van die twee journalisten die Wolfsen kent. Gelukkig. En natuurlijk heeft u gelijk als u zegt “Het openbaar bestuurt behoort niet te chanteren met gemeenschapsgeld”.

Ik wou slechts aangeven dat de praktijk, zeker voor lokale media, vaak anders is. De link met zondag ontgaat me even. :-)

@Patrick

In welke reactie wordt er uit de losse pols aangenomen dat één van de twee partijen geloofwaardig is?

ad, 15 april 2009, 13:46

Heb het betreffende artikel nagelezen. Niet echt een sterk stukje. Alleen dat hadden auteur, eindredacteur en hoofdredacteur zelf ook moeten inzien. Als Wolfson zich stil had gehouden, had de rest van Nederland nimmer van deze kwestie gehoord.

Paul, 15 april 2009, 15:14

Als een Aleid Wolfsen dit als een voormalig rechter doet, dan ga ik vraagtekens zetten bij zijn uitspraken in rechtszaken die door hem zijn voor gezeten. Misschien een aardig idee voor een onderzoekjournalist om dat eens uit te zoeken. Onvoorstelbaar dat een voormalig rechter en nu burgemeester van Utrecht niet de weg van de democratie kent. Wolfsen beschadigt hiermee niet alleen de politiek, maar ook de rechterlijke macht en natuurlijk de democratie!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.