— maandag 24 oktober 2016, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Bud Wichers gewond; vandaag terug naar huis

De gewonde oorlogsjournalist Bud Wichers gaat maandagavond vanuit het Iraakse Erbil terug naar Nederland. Hij heeft te veel last van zijn verwondingen om zijn werk te kunnen doen, vertelt hij aan De Stentor. Eind vorige kwam in Iraakse stad Kirkuk een mortier op slechts 5 meter afstand van zijn auto terecht. De granaat kwam niet tot ontploffing. Vrijdag werd hij beschoten door een IS-scherpschutter. De kogel schampte zijn arm en hij liep kneuzingen op door de duik die hij moest maken om de kogel te ontwijken.

Wichers kan mede door de pijn de slaap nauwelijks vatten, de vele pijnstillers ten spijt. ‘Ik heb vannacht hooguit een halfuurtje geslapen. Maar goed, het belangrijkste is dat ik er nog ben en dat ik weer gezond word. Desondanks baal ik er wel van dat ik mijn werk moet afbreken’

Wichers wordt naar eigen zeggen goed opgevangen door verslaggever Hans Jaap Melissen, die hem waar mogelijk verzorgt. Samen vertrekken ze vandaag om 16.00 uur Irakese tijd, terug naar Nederland, waar ze om 22.00 uur hopen te landen.

Eerder vertelde hij over het voorval: ‘Ik was aan het werk in het centrum van Kirkuk. We vonden het te onveilig en wilden terug naar ons huis. Om bij de auto te komen, moesten we een straat oversteken. Ik rende en ineens begon een scherpschutter te schieten.’

Aan de overkant van de straat voelde Wichers dat hij geraakt was. ‘Ik voelde ineens een brandende pijn in mijn linkerarm. Ik maakte nog een laatste sprong, maar verloor daarbij mijn evenwicht en viel.’

Het bleek uiteindelijk een schampschot geweest te zijn. Wichers’ arm moest in het gips, hij liep gekneusde polsen op en er zit een scheurtje in zijn neus.

Wichers werkt als freelancer onder meer voor BNR Nieuwsradio.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.