Impact

— vrijdag 30 november 2012, 11:07 | 1 reactie, praat mee

Broekie

Een ‘jonge journalist’, dat ben ik. Ik weet niet hoe lang ik de jonge variant blijf. Ik weet ook niet zo goed waar de toevoeging mee samenhangt. Gaat het om leeftijd? Om werkervaringsjaren? Om het aantal opdrachtgevers misschien? Ik dacht altijd dat de toevoeging ‘jong’ een positieve was. Ik wilde ‘jong succesvol zijn’, als ‘jong talent’ worden bestempeld en ‘jong beroemd’ worden. Maar goed, aangezien me dat niet voor mijn 18e lukte, beschouw ik dat als mislukt. That ship has sailed, zoals de Engelsen zo mooi zeggen.

De eerste keer dat ik ervoer dat jeugdigheid een nadeel kon zijn, was nota bene tijdens een sollicitatie voor de overheid. Ik was op mijn 22ste afgestudeerd jurist. Na een paar intensieve sollicitatierondes voor een traineeship – volgens ervaringsdeskundigen een soort veredelde stage – kreeg ik in de laatste ronde de afwijzing: ‘Uit het jaar 1987… tja, je bent wel erg jong. Ga nog maar even op wereldreis en solliciteer volgend jaar nogmaals.’

Dus, terugkomend op de nota bene. Diezelfde overheid die de lang­studeerders­boete invoerde en een tweede master onmogelijk maakte, vertelde mij dat ik meer levenservaring op moest doen door me in Thailand vol te laten lopen met paddenstoelenmilkshakes. Want, op je 22ste ben je nog veel te jong voor een positie op een leerwerkplek. Ik volgde hun advies niet op en ging verder studeren (HA!).

Ook in de journalistiek merk ik dat mijn jeugdigheid niet per se een voordeel is. Het betekent vooral dat ik de perceptie die mensen hebben, weg moet nemen. Uit de opmerking ‘ik had een ouder iemand verwacht’ bij aanvang van een interview, spreekt vaak een waardeoordeel.

Ik werd me hier pas van bewust toen ik ruim een maand geleden werd geïnterviewd door een freelance redacteur van Het Parool. Zijn artikel ging over de – in zijn ogen benarde – positie van jonge journalisten. Na wat wedervragen kreeg ik het gevoel dat hij vooral gefrustreerd was over zijn eigen positie als freelancer. De jongeman stelde me de beledigende vraag: ‘Noem jij jezelf een journalist?’ Ik gunde de vraagsteller geen quote dus antwoordde met “uhu”. Maar hij nam hier uiteraard geen genoegen mee. ‘Dus als iemand vraagt “ben je journalist?”, zeg jij volmondig “ja”?’

In zijn artikel zette hij me vervolgens neer als een broekie: ‘Toen ze de deuren van de Erasmus Universiteit in Rotterdam achter haar dichttrok, had ze nog geen idee wat ze moest doen. Ze had slechts als barrista ervaring in de horeca.’ Op dat moment begreep ik dat deze jongen me niet serieus nam. En met hem, waren er vast meer. Hij verwijderde deze neerbuigende en ontzettend onjuiste zin, op mijn verzoek, gelukkig wel uit zijn tekst.

Ik bedacht me door dat interview dat ik me anders moet presenteren. Niet zozeer als jonge journalist, maar positiever geformuleerd: als journalist met veel ambitie en groeimogelijkheden, of zoiets. De laatste weken heb ik geen reacties meer gehad op mijn lage leeftijd. Hooguit wat bemoedigende en soms waarschuwende woorden van (zeer) ervaren journalisten in reactie op mijn columns. Maar die worden nog altijd gewaardeerd.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Julia Conemans

Praat mee

1 reactie

Roland Vonk, 29 november 2012, 16:09

Mooi.
Maar ‘ik bedacht me’ - in je laatste alinea - is wel erg lelijk Nederlands.
Je hoort het meer.
Maar ik hoop dat geen gemeengoed wordt.

En wat je jeugdigheid betreft: dat is een kwaal die vanzelf over gaat.
Ha!

Op een dag merk je - misschien wel tot je eigen verbazing - dat je door sommigen als ‘oud’ wordt gezien.

Zo gaan die dingen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.