Naeweb

— donderdag 17 november 2011, 11:05 | 2 reacties, praat mee

Boze brieven

Arnon Grunberg schreef onlangs in zijn column in de Volkskrant, dat de hoofdredacteur van de VPRO Gids hem feliciteerde met zijn eerste opzegging. Zo werd ik bij de Volkskrant gefeliciteerd met mijn eerste boze lezer na een artikel over trouwen in de kerk. Tot een opzegging kwam het naar mijn weten niet, maar er lag inderdaad een barse brief voor me klaar. Al snel bleek dat ik niet één, maar een heel leger aan trouwambtenaren op de kast had geholpen met mijn weinig positieve alinea over trouwceremonies in het gemeentehuis.

Laatste wijziging: 1 december 2011, 12:17

Ik was ontdaan. Ik bewaar graag de lieve vrede, maar werd er in mijn eerste weken in het journalistieke vak al mee geconfronteerd dat het onmogelijk is om iedereen te vriend te houden. ‘Je moet niet aardig gevonden willen worden’, zei mijn leermeester van de journalistiekopleiding keer op keer tegen mij. De les was, en is nog steeds niet geleerd. Niet aardig gevonden worden lukt me tamelijk goed, maar de acceptatie daarvan gaat me minder gemakkelijk af.

Mijn eerste column voor Villamedia magazine leidde ook tot de nodige onrust. Verschillende reacties kwamen mijn kant uit: positieve berichten over het debuut, maar ook een enkele brievenschrijver die er minder over te spreken was. En opnieuw was ik uit mijn doen. Wat moet ik nu aan met zo’n brief? Een polemiek aangaan, sussende woorden terugschrijven? Verdere uitleg geven? Negeren misschien? Dat laatste is een fijn idee, mag dat?

Ik ben op mijn bed gaan liggen en heb, bij gebrek aan een zandbak, mijn kop in de dekens gestoken. Die nacht droomde ik – echt waar – dat het allemaal een misverstand was; het bericht was voor iemand anders bedoeld! Maar toen ik wakker werd lag de brief er uiteraard nog steeds, en mijn naam stond op de enveloppe. Bah.

Het wordt een zwaar leven als journalist en columnist, als elke boze brief me een mental breakdown bezorgt. Bovendien besteed ik meer uren aan het componeren van kattenbelletjes ter reactie aan boze lezers, dan aan het schrijven van het onderhavige stuk. Op deze manier is dat freelancen niet echt rendabel. Hoe doen gevestigde columnisten dat toch?

Grunberg schreef in de aangehaalde column in de Volkskrant dat hij lang heeft gedacht dat een columnist iemand is die ervoor zorgt dat de lezers hun abonnement opzeggen. Misschien maak ik een denkfout als ik er vanuit ga dat ik lezers blij moet maken. Want waar het mij vooralsnog niet is gelukt de voorpagina van de Volkskrant te halen, beslaat Grunberg dag in dag uit het meest geliefde plekje van de krant.

Wellicht zijn boze reacties en opzeggingen essentieel voor een glansrijke carrière in de journalistiek? ‘Die nieuwe maakt wat los’, zal de hoofdredacteur denken. En iedere journalist weet, dat wie wil klimmen, juist op de chef indruk moet maken. Dus, beste lezers, uit u alstublieft uw ergernis in de vorm van een boze brief of een opzegging en richt deze aan de heer Dolf Rogmans, hoofdredactie Villamedia. Het kan mijn jonge carrière enkel ten goede komen.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

 

Bekijk meer van

Julia Conemans

Praat mee

2 reacties

Stefan van Vuuren, 17 november 2011, 16:28

Hoi Julia,
Wees blij dat je een heel leger trouwambtenaren OP de kast hebt gejaagd en niet een heel leger van deze “weiger”-ambtenaren uit de kast hebt gejaagd…

Rob van der Hilst, 28 november 2011, 06:31

Vooral voor gevoelige naturen in het vak is het nuttig om zich het volgende af te vragen (en zo nodig eigen te maken): hoe staat het bij mij met de ‘klootzakfactor’ en die ‘afglijdbare brede rug’?
Succes.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.