— donderdag 23 november 2017, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Britse bron voor reeks aan tabloidverhalen stapt naar Europees Hof

De tabloid News of the World sloot in 2011 na afluisterschandalen. Ze betaalden ook voor smeuïge roddels | AFP

Robert Norman, een Britse gevangenbewaarder die tegen betaling nieuwtjes lekte naar tabloids, stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De toenmalige uitgeverij News International en Trinity Mirror werkten samen met politie in een onderzoek naar zulke betaalde lekken en onthulden de identiteit van Norman en 33 anderen aan rechercheurs. Laatste wijziging: 23 november 2017, 11:47

Daarmee schonden ze hun plicht tot bronbescherming, vindt Norman. Hij werd in 2015 tot 20 maanden cel veroordeeld op basis van een eeuwenoude wet die misdraging in een publiek ambt bestraft. Normans bijdragen werden meestal geplaatst in tabloid The Miror en The Sun.

Alle tips die hij doorgaf bleken te kloppen, onder meer over wangedrag door een gevangenenkapelaan, torenhoge kosten om bepaalde beruchte gevangenen te huisvesten en gevangenissen die niet door veiligheidskeuringen kwamen door onderbezetting en te weinig budget.

Norman stelt dat geen enkele journalistieke bron nog veilig is, als het uitgeverijen op enig moment in de toekomst beter uitkomt die bronnen te onthullen. Ook veel van de journalisten die tegen betaling nieuwtjes scoorden werden in deze zogeheten Operation Elveden door hun werkgever geofferd.

Anonimiteit van bronnen moet volgens Norman gegarandeerd zijn. Sun-journalisten Stephen Moyes, die actief betalingen voor tips regelde maar daarvoor nooit is veroordeeld, noemt Norman vooral een klokkenluider. Volgens Moyes heeft Norman geprobeerd bepaalde misstanden intern aan te kaarten, maar werd dat genegeerd.

Betalen voor nieuws kent in Engeland een lange traditie. De bijdragen van Norman zijn door sommigen als ‘consultatie’ betiteld - hetgeen betalingen iets minder schimmig zou maken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal de zaak vermoedelijk niet voor eind 2020 in behandeling nemen. Meer bij Press Gazette

Bekijk meer van

Trinity Mirror The Sun

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.