Britse bron voor reeks aan tabloidverhalen stapt naar Europees Hof

Robert Norman, een Britse gevangenbewaarder die tegen betaling nieuwtjes lekte naar tabloids, stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De toenmalige uitgeverij News International en Trinity Mirror werkten samen met politie in een onderzoek naar zulke betaalde lekken en onthulden de identiteit van Norman en 33 anderen aan rechercheurs.
Daarmee schonden ze hun plicht tot bronbescherming, vindt Norman. Hij werd in 2015 tot 20 maanden cel veroordeeld op basis van een eeuwenoude wet die misdraging in een publiek ambt bestraft. Normans bijdragen werden meestal geplaatst in tabloid The Miror en The Sun.
Alle tips die hij doorgaf bleken te kloppen, onder meer over wangedrag door een gevangenenkapelaan, torenhoge kosten om bepaalde beruchte gevangenen te huisvesten en gevangenissen die niet door veiligheidskeuringen kwamen door onderbezetting en te weinig budget.
Norman stelt dat geen enkele journalistieke bron nog veilig is, als het uitgeverijen op enig moment in de toekomst beter uitkomt die bronnen te onthullen. Ook veel van de journalisten die tegen betaling nieuwtjes scoorden werden in deze zogeheten Operation Elveden door hun werkgever geofferd.
Anonimiteit van bronnen moet volgens Norman gegarandeerd zijn. Sun-journalisten Stephen Moyes, die actief betalingen voor tips regelde maar daarvoor nooit is veroordeeld, noemt Norman vooral een klokkenluider. Volgens Moyes heeft Norman geprobeerd bepaalde misstanden intern aan te kaarten, maar werd dat genegeerd.
Betalen voor nieuws kent in Engeland een lange traditie. De bijdragen van Norman zijn door sommigen als ‘consultatie’ betiteld - hetgeen betalingen iets minder schimmig zou maken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal de zaak vermoedelijk niet voor eind 2020 in behandeling nemen. Meer bij Press Gazette
Praat mee