Britse jongeren kijken inmiddels minder dan een uur traditionele tv per dag

Een onderzoek door Ofcom, de Britse evenknie van het Commissariaat voor de Media, heeft aangetoond dat kijkers in de groep 18-24 jaar de traditionele televisie massaal hebben ingeruild voor streamingdiensten. Maar liefst 90 procent van deze groep zet geen normale zender meer op, maar gaat meteen richting diensten als Netflix, Disney+ of Amazon Prime Video.
Het verschil tussen oudere kijkers werd de afgelopen tien jaar alleen maar groter, concludeert Ofcom. De groep 18 tot 24-jarigen kijkt inmiddels minder dan een uur traditionele televisie. In hoeverre deze Britse resultaten op Nederland van toepassing zijn is natuurlijk de vraag, maar Ofcom stelt dat de resultaten vrijwel overeenkomen met cijfers uit de Verenigde Staten.
Het Commissariaat constateerde eind vorig jaar in de jaarlijkse Mediamonitor dat bij jongeren tot 34 jaar lineaire televisie hier ook uit de gratie raakt. Volgens het Commissariaat was 2021 daarin zelfs een kanteljaar. Nederlandse media zijn daar volgens de toezichthouder overigens goed op voorbereid, door bijvoorbeeld samenwerking bij de ontwikkeling van on-demandplatformen.
Trouwste Britse lineaire televisiekijkers zijn mensen van 65 jaar en ouder. De enige keren dat volgens Ofcom ‘de generaties nog bij elkaar komen’, is bij nationale evenementen zoals de finale van het Europees kampioenschap voetbal vrouwen (dat Engeland won) en het platina jubileum van koningin Elizabeth.
Goedkoop is deze trend naar streaming niet: een gemiddeld huishouden betaalt in Engeland jaarlijks zo’n 300 pond (357 euro) aan streamingdiensten. Het Britse kijk- en luistergeld - dat op de tocht staat - is jaarlijks 159 pond (189 euro).
Praat mee