onderzoek covid en journalistiek

— vrijdag 21 december 2018, 09:24 | 0 reacties, praat mee

‘Brein achter Charlie Hebdo-aanslag opgepakt’

Een gedenkteken voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. FOTO: ANP AFP Joel Saget

Peter Chérif, de man die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter de aanslag op Charlie Hebdo, zit vast in een gevangenis in Djibouti. Dat melden diverse Franse media, waaronder het blad Marianne, dat zich baseert op overheidsbronnen. Volgens het blad is Chérif nog niet uitgeleverd aan Frankrijk.

Chérif is ook bekend onder de naam Abu Hamza, nadat hij zich in 2003 tot de islam bekeerde. Vanaf dat moment radicaliseerde hij in rap tempo. De Fransman werd in 2004 in Irak gearresteerd nadat hij daar naartoe was afgereisd om te strijden voor Al Qaida. In Irak werd hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, maar in 2007 wist hij te ontsnappen.

De redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo werd op 7 januari 2015 opgeschrikt door een aanslag. Daar kwamen 12 mensen bij om. Daags na de aanslag werden de broers Said en Cherif Kouachi, die de aanslagen pleegden, door de politie dood geschoten. Peter Chérif zou die aanslagen georganiseerd hebben vanuit Jemen, waar hij enkele jaren geleden naartoe vluchtte. Meer bij France 24 en RTL Nieuws

Bekijk meer van

Peter Chérif Charlie Hebdo

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.