website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Brein achter Charlie Hebdo-aanslag opgepakt’

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 21 december 2018, 09:24

Een gedenkteken voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. FOTO: ANP AFP Joel Saget

Een gedenkteken voor de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. FOTO: ANP AFP Joel Saget

Nieuws Peter Chérif, de man die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter de aanslag op Charlie Hebdo, zit vast in een gevangenis in Djibouti. Dat melden diverse Franse media, waaronder het blad Marianne, dat zich baseert op overheidsbronnen. Volgens het blad is Chérif nog niet uitgeleverd aan Frankrijk.

Chérif is ook bekend onder de naam Abu Hamza, nadat hij zich in 2003 tot de islam bekeerde. Vanaf dat moment radicaliseerde hij in rap tempo. De Fransman werd in 2004 in Irak gearresteerd nadat hij daar naartoe was afgereisd om te strijden voor Al Qaida. In Irak werd hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, maar in 2007 wist hij te ontsnappen.

De redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo werd op 7 januari 2015 opgeschrikt door een aanslag. Daar kwamen 12 mensen bij om. Daags na de aanslag werden de broers Said en Cherif Kouachi, die de aanslagen pleegden, door de politie dood geschoten. Peter Chérif zou die aanslagen georganiseerd hebben vanuit Jemen, waar hij enkele jaren geleden naartoe vluchtte. Meer bij France 24 en RTL Nieuws

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.