Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 20 december 2019, 16:39 | 0 reacties, praat mee

Boris Johnson onder druk om BBC te privatiseren

© AFP

De Britse premier Boris Johnson staat onder druk om de BBC te privatiseren. Het voorstel van de Conservatieven om te stoppen met het beboeten van het niet-betalen van kijk- en luistergeld, én de roep van invloedrijke neoliberalen voor verzelfstandiging van ‘Auntie Beeb’ zijn hier de oorzaak van. Dat concludeert correspondent Patrick van IJzendoorn in een analyse in de Volkskrant. Laatste wijziging: 20 december 2019, 16:56

De conservatieven willen af van het beboeten van het niet-betalen van kijk- en luistergeld omdat één op de tien zaken bij de Britse kantonrechters deze wanbetalingen betreft. Het leidt tot kostbare verstoppingen in het rechtssysteem. De maatregel wordt gezien als opstapje naar de afschaffing van deze ‘belasting’, zoals Johnson de omroepbijdrage noemt.

Daarnaast zien invloedrijke, neoliberale commentatoren de BBC als “een ongerijmde monoliet in een medialandschap met spelers als Netflix, Amazon, BT en Sky”. Ze willen van de BBC een gewone omroep te maken waarvan mensen lid kunnen worden of mede-eigenaar. De omroep zou zo zijn wereldwijde naam commercieel kunnen uitbuiten.

Bekijk meer van

Boris Johnson BBC News

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.