noodfonds

— vrijdag 20 december 2019, 16:39 | 0 reacties, praat mee

Boris Johnson onder druk om BBC te privatiseren

© AFP

De Britse premier Boris Johnson staat onder druk om de BBC te privatiseren. Het voorstel van de Conservatieven om te stoppen met het beboeten van het niet-betalen van kijk- en luistergeld, én de roep van invloedrijke neoliberalen voor verzelfstandiging van ‘Auntie Beeb’ zijn hier de oorzaak van. Dat concludeert correspondent Patrick van IJzendoorn in een analyse in de Volkskrant.

De conservatieven willen af van het beboeten van het niet-betalen van kijk- en luistergeld omdat één op de tien zaken bij de Britse kantonrechters deze wanbetalingen betreft. Het leidt tot kostbare verstoppingen in het rechtssysteem. De maatregel wordt gezien als opstapje naar de afschaffing van deze ‘belasting’, zoals Johnson de omroepbijdrage noemt.

Daarnaast zien invloedrijke, neoliberale commentatoren de BBC als “een ongerijmde monoliet in een medialandschap met spelers als Netflix, Amazon, BT en Sky”. Ze willen van de BBC een gewone omroep te maken waarvan mensen lid kunnen worden of mede-eigenaar. De omroep zou zo zijn wereldwijde naam commercieel kunnen uitbuiten.

Bekijk meer van

Boris Johnson BBC News

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.