Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 16 juni 2023, 15:27 | 0 reacties, praat mee

Boris Johnson wordt columnist bij de Daily Mail

© Jay Janner-USA TODAY NETWORK / Sipa USA

Boris Johnson gaat columns schrijven voor de Daily Mail. Het Britse dagblad kondigde op de voorpagina aan vanaf zaterdag een nieuwe medewerker te hebben. 'Onze erudiete nieuwe columnist die verplicht leesvoer zal zijn in Westminster en over de hele wereld!', schreef de krant, verwijzend naar het politieke centrum in Londen, zonder al te zeggen wie dat zou zijn. Het gaat om de Britse oud-premier, bevestigde het blad later na berichtgeving in de media. Laatste wijziging: 16 juni 2023, 15:48

Johnson was voor hij premier werd ook al een journalist, maar dan voor onder meer The Daily Telegraph. Nu hij is afgetreden als minister-president van het Verenigd Koninkrijk en sinds vorige week ook is opgestapt uit het parlement, maakt hij zijn comeback. Hij krijgt een wekelijkse column, volgens Politico voor een bedrag met vijf nullen.

‘Ik zal u zeggen, lezers van de Daily Mail, dat het precies zal gaan over hoe ik vind dat het met de wereld gaat’, zegt Johnson in een filmpje voor de krant. ‘Ik kan schrijven over wat ik maar wil. Misschien moet ik het zo nu en dan zelfs over politiek hebben.’

Johnson stapte op als parlementariër naar aanleiding van een onderzoek naar feestjes van zijn kabinet tijdens coronatijd. In overheidsgebouwen, waaronder de ambtswoning van de premier aan Downing Street 10, zouden bijeenkomsten zijn geweest terwijl dat volgens de regels niet mocht. Johnson houdt vol dat die nodig waren voor werk.

Volgens het donderdag verschenen rapport van de onderzoekscommissie heeft Johnson over de kwestie, ook wel ‘Partygate’ genoemd, het Lagerhuis verkeerd ingelicht. Vervolgens heeft hij ook de regels overtreden door de bevindingen van de onderzoekscommissie naar buiten te brengen toen hij vorige week zijn vertrek uit het Lagerhuis aankondigde. Hij zou eigenlijk negentig dagen geschorst moeten worden, oordeelde de commissie. Of hij schuldig is, is aan het Lagerhuis zelf.

Mogelijk overtreedt Johnson opnieuw de regels door nu een nieuwe baan aan te nemen zonder daar melding van te maken bij een speciale toezichthouder, ACOBA. De voorzitter, Lord Pickles, heeft volgens Sky News laten weten Johnson per brief om opheldering te vragen.

Bekijk meer van

Boris Johnson

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.