Bombrieven naar CNN, Clinton en Obama

In de Verenigde Staten zijn naast een explosief bij zakenman George Soros ook bombrieven bezorgd bij diverse prominenten van de Democratische Partij (waaronder Hillary Clinton en Barack Obama) en bij mediabedrijf CNN in New York. CNN-topman Jeff Zucker noemt het een direct gevolg van de constante aanvallen op de pers en de gepolariseerde Amerikaanse politiek.
President Trump veroordeelde de bombrieven en riep op tot eenheid en een meer beschaafde toon in het publieke debat - overigens aan te slaan door de media. Trump beschuldigde tijdens zijn persconferentie journalisten van constante vijandigheid en gelogen verhalen. De president vroeg daarna aan het publiek of ze wel zagen “hoe aardig ik vanavond ben?”, bericht de New York Times.
CNN-topman Zucker zegt dat het Witte Huis, met Trump en perschef Sarah Huckabee-Sanders voorop, onvoldoende inzien hoe serieus de gevolgen van hun aanvallen op de media zijn. “Hun woorden hebben gewicht. Vooralsnog laten ze niet zien dat te begrijpen”, aldus Zucker over de ‘real world consequences’ van de media-tirades.
Collega’s van andere media, zoals Fox News, betuigden zonder voorbehoud hun steun aan CNN.
Naast onderschepte bombrieven naar Soros, Clinton, Obama en CNN werd ook een brief gevonden aan de westkust van Amerika. Die zou ook aan CNN zijn gericht. Of het daadwerkelijk om explosieven gaat of enkel om visueel intimiderende bombrieven wordt onderzocht. Volgens CNN-verslaggever Jim Acosta zou het om met kruit gevulde pijpbommen gaan.
Here are some other pics of the packages obtained by CNN including those intended for Soros and Obama. The envelope sent to Brennan at CNN contained white powder that authorities now believe may be pyrotechnic powder believed to be in the pipe bomb pic.twitter.com/8qv3NSSvmE
— Jim Acosta (@Acosta) October 25, 2018
Alexander Soros , zoon van zakenman George Soros, schreef voor de New York Times woensdag een opinie, waarin hij eveneens het vijandige klimaat betreurt. “De haat verslindt ons allemaal”, schrijft Soros. Hij zegt dat er altijd weerstand was tegen de filantropische activiteiten van zijn vader, die vooral zouden zijn gevormd door Soros’ ervaringen als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog.
“Maar iets veranderde in 2016. Daarvoor was de haat waarmee hij werd geconfronteerd vooral beperkt tot randfiguren in kringen van racisten en nationalisten, die de democratie wilden ondermijnen”, aldus Soros. Hij wijst op de effecten van Trumps campagne, die racisten en anti-semieten een podium gaven. “Het bleef niet beperkt tot Amerika”, aldus Soros in een verwijzing naar anti-Soros-campgnes in Hongarije, tijdens de verkiezingscampagne van premier Orbán.
Soros: “Als onderdeel van die campagne werd het gezicht van m’n vader op de vloer van trams geplakt, zodat mensen over hem heen konden lopen - precies wat Orbáns politiek beoogde.”
Praat mee