website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

BNNVARA hoeft geluidsopnames DENK niet de verwijderen

Nick Kivits — Geplaatst in rechtszaak op woensdag 15 augustus 2018, 16:46

Foto: ANP / Jerry Lampen

Foto: ANP / Jerry Lampen

Nieuws Het BNNVARA-programma De Nieuws BV hoeft de opnamen die het maakte van gesprekken over een nepnieuwscampagne van de politieke partij DENK niet te verwijderen. DENK overwoog tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen een advertentie op Facebook te plaatsen en te doen alsof deze afkomstig was van de PVV. Op de advertentie zou de tekst “Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren” hebben moeten staan.

De advertentie is uiteindelijk nooit gebruikt. Journalisten van De Nieuws BV hadden echter wel opnames gemaakt, waarop DENK-Kamerlid Farid Azarkan over het idee sprak. Azarkan stelde twee weken geleden tegenover de rechtbank dat de opnames niet gemaakt hadden mogen worden, omdat het gesprek plaatsvond in de beslotenheid van de fractiekamer. De rechter wees die verdediging woensdag van de hand.

Zwaardere belangen
De rechtbank Amsterdam vindt dat de belangen van de journalisten zwaarder wegen dan die van de politieke partij. “Het is weliswaar in strijd met de richtlijnen van de Tweede Kamer om zonder toestemming in fractiekamers opnamen te maken, maar in dit geval heeft DENK de journalisten daar zelf uitgenodigd”, aldus de rechtbank woensdag in haar uitspraak.

Volgens de rechter had het gesprek tussen DENK en De Nieuws BV overal gevoerd kunnen worden en had het niets van doen met de beslotenheid van de fractiekamer. Daarnaast mocht BNNVARA de opnamen van de rechter gewoon uitzenden, omdat de nepnieuwscampagne die DENK overwoog als ernstige misdaad kon worden aangemerkt.

Het publiek heeft het recht daarover geïnformeerd te worden, vindt de rechtbank, die stelt dat “de nepbanner kon leiden tot polarisatie, angst en haat”. “Bovendien vond de uitzending voldoende steun in de feiten en konden met de opnamen de beschuldigingen van DENK aan het adres van de journalisten worden weerlegd.” Meer bij NU.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.