— donderdag 2 augustus 2018, 09:26 | 0 reacties, praat mee

DENK en BNNVARA voor de rechter om plannen voor nepcampagne

Denk-Kamerlid Farid Azarkan fulmineerde tijdens een persconferentie tegen de werkwijze van De Nieuws BV | Jerry Lampen / ANP

Omroep BNNVARA en politieke partij DENK hebben gisteren in de rechtbank Amsterdam stevig gebotst over het gebruik van geheime opnames en beschuldigingen dat de omroep aan nepnieuws doet. Centraal staan opnamen van radioprogramma De Nieuws BV rond plannen van DENK om op Facebook een campagne te lanceren met nepadvertenties van de PVV, waarin 'een zuivering van Nederland' werd aangekondigd.

De campagne werd in Nederland uiteindelijk niet uitgevoerd, maar De Nieuws BV had wel opnamen waarin DENK-Kamerlid Farid Azarkan over het idee sprak. Volgens Azarkan waren die zonder toestemming gemaakt. Volgens BNNVARA is de opname in publiek belang gemaakt, omdat het de plannen voor een nepcampagne blootlegde.

Azarkan wil dat De Nieuws BV het materiaal verwijdert en beschuldigde BNNVARA van nepnieuws. De advocaat van de omroep maakte van die beschuldiging gebruik door een parallel te trekken met Trumps mediastrategie, waarin onwelgevallige berichten per definitie onwaar zijn.

De rechtbank doet op 15 augustus uitspraak. Meer bij de Volkskrant / Trouw

Bekijk meer van

DENK

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.