website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Koster en Vrienden op podcast-avond NVJ: Bitcoin van de media

Mark Koster — Geplaatst in radio op dinsdag 5 december 2017, 13:45

Koster & vrienden ‘Is deze bijeenkomst wel “glamorous” genoeg voor de rubriek Koster en Vrienden?’, vraagt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ enigszins bezorgd. Een goede 2003-vraag is dat. Nu bitcoin-nerds, Zuckerberg-epigonen en jongens in hoodies en pluisbaarden de nieuwe meesters van het universum zijn, is het zaak om glimfiguren te wantrouwen.

Waar waren we? We zaten in het achterhuis van Dauphine, het zelfverklaarde mediacafé en we werden omringd door knappe, jonge en geëngageerde mediamillenials die alles wilden weten over podcast. De digitale doe-het-zelf-radio is een hype, net als die cryptomunt.

Nu Hilversum steeds meer tekenen vertoont van het instortende Romeinse Rijk en omroepen nog meer in zichzelf gekeerd raken met hun formats en luisteronderzoeken, staat er een nieuwe gemeenschap radiomakers op. Nu moeten we meteen wel een beetje streng worden. De podcast-makers in Nederland zijn verschrikkelijk politiek-correct en behoorlijk met zichzelf gepreoccupeerd. Botte Jellema’s eerste podcast ging bijvoorbeeld hoe je een podcast moest maken. Dat is heel erg de niche van de niche, jongens! Maar goed, dat ‘l’art pour l’art’ gedoe stopt vanzelf.  Als Linda straks een podcast produceert over Boer Zoekt Vrouw en een massapubliek bereikt, kan deze groep van radioamateurs zomaar uitgroeien tot voorhoede van de media.

De avond eindigde wel afschuwelijk Hollands. Nadat Chris Bajema, de maker van ‘De Man met De Microfoon’, vertelde dat hij reclame maakte voor Coffee Company, was er natuurlijk weer een zuurpruim die hem betichtte zijn onafhankelijkheid op te geven. ‘En als jij dan eens vieze koffie drinkt daar?’ Chris greep terecht vertwijfeld naar zijn hoofd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.