website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Biografie van jubilerende krant Trouw (75 jaar)

Piet Hagen — Geplaatst in boek op dinsdag 6 maart 2018, 10:06

Prinses Margriet nam vorige maand het boek 'Trouw, 75 jaar tegen de stroom in' in ontvangst uit handen van hoofdredacteur Cees van der Laan, tijdens het 75-jarig jubileum van dagblad Trouw.

Prinses Margriet nam vorige maand het boek 'Trouw, 75 jaar tegen de stroom in' in ontvangst uit handen van hoofdredacteur Cees van der Laan, tijdens het 75-jarig jubileum van dagblad Trouw. - © Robin Utrecht/ANP

Opinie Oud-redacteur Piet Hagen (1967-1983) van Trouw las het jubileumboek dat politicoloog Peter Bootsma schreef over de krant. De titel: 'Trouw, 75 jaar tegen de stroom in'. Hagen: 'De conclusie moet zijn dat het een wonder is dat de krant nog bestaat.'

Toen de protestants-christelijke verzetskrant Trouw in mei 1945 bovengronds kwam, was het levensgevaar geweken. Maar in de eerste jaren van haar bestaan waren wel 130 zetters, drukkers en verspreiders door de Duitse bezetters vermoord. In vergelijking daarmee hebben naoorlogse redacteuren van de nu 75-jarige krant een ongekende luxe beleefd. Het vrije woord was niet langer bedreigd.

Dat het pad van Trouw desondanks niet over rozen is gegaan blijkt uit de biografie van de jubilerende krant, die politicoloog Peter Bootsma schreef onder de titel Trouw, 75 jaar tegen de stroom in. De conclusie moet zijn dat het een wonder is dat de krant nog bestaat

Terwijl kranten als NRC Handelsblad en de Volkskrant omstreeks 1970 een natuurlijk bedding in het medialandschap vonden, heeft Trouw – om het calvinistisch te zeggen – lang ‘geworsteld’ om haar plaats onder de zon te behouden. Vervreemding van de orthodoxe achterban, abonneeverlies ondanks een fusie met De Rotterdammer, onderbezetting van de redactie, moeizame zoektochten naar een goede hoofdredacteur, stammenstrijd tussen deelredacties en conflicten over de te volgen koers frustreerden te vaak de journalistieke slagkrant. Bootsma beschrijft minutieus hoe die ‘aardige’ Trouw-redacteuren elkaar daarbij in de haren konden vliegen.

Dat Trouw er uiteindelijk toch in geslaagd is overeind te blijven in de concurrentiestrijd op de afkalvende krantenmarkt, is te danken aan de eigenzinnigheid van de redactie. Ook al waren de journalisten in meerderheid niet meer christelijk, de maatschappijkritische instelling bleef. Ook niet-kerkelijke lezers voelden zich aangetrokken door de ‘andere’ aanpak van het nieuws, die Trouw pretendeert te hebben.

In de groei naar een volwaardig journalistiek product met een eigen kijk op de wereld, heeft Jaap de Berg een sleutelrol gespeeld. Bij de krant gekomen in 1956, heeft hij op bijna alle deelredacties gewerkt en driemaal was hij (mede)hoofdredacteur. Na zijn pensionering bleef hij medewerker.

In 1999 kon De Berg de kroon op zijn werk zetten met de lancering van ‘de Verdieping’. Op dat moment was de tijd er ook rijp voor: Trouw kon haar sterke aandachtspunten (religie, filosofie, politiek, duurzaamheid, onderwijs en zorg) bundelen in een tweede katern.

Terwijl het nieuws continu via telefoons en tablets tot ons komt, zorgt de Verdieping voor de broodnodige achtergrond en duiding. Andere kranten zijn door de snelheid van de nieuwsvoorziening natuurlijk ook van karakter veranderd, maar Trouw maakte van de verdieping haar merknaam – de basis voor het latere succes.

 

Boek_Trouw

Peter Bootsma: Trouw, 75 jaar tegen de stroom in. Boom, ISBN 9789089536891, 336 pagina’s, € 24,90.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.