— woensdag 15 februari 2017, 11:43 | 0 reacties, praat mee

Bild diep door het stof om nepnieuws

Overzicht van Bild-covers in 2006, ten tijde van een schandaal in Afghanistan | Arne Dedert / EPA

De Duitse Tabloid Bild heeft een eigen artikel van 6 februari over nieuwe vermeende groepsaanranding in Frankfurt door dronken buitenlanders op oudjaarsnacht gerectificeerd. Er is in de politierapporten van die nacht geen bewijs voor zulke incidenten te vinden, aldus hoofdredacteur online Julian Reichelt.

“Met spijt moet de redactie vaststellen dat de weergegeven uitspraken en beschuldigingen door vermeende slachtoffers op geen enkele wijze door de politie bevestigd kan worden en volledig ongegrond zijn”, aldus Reichelt. Bild had bericht over grote groepen dronken mannen met Noord-Afrikaans en arabisch uiterlijk die - net als een jaar eerder in onder meer Keulen - vrouwen zouden hebben lastig gevallen.

De uitspraken kwamen onder meer van een restauranthouder in Frankfurt en bedienend personeel. Het openbaar ministerie in Frankfurt heeft inmiddels een onderzoek ingesteld tegen de mensen achter de verzonnen beschuldigingen, een café-eigenaar en een vrouw. Verklaringen van cafégasten en andere getuigen ontkrachtten de eerdere beschuldigingen. Een van de mensen die in het artikel figureerde was niet eens in Frankfurt op oudjaarsnacht.

Reichelt zegt dat de redactie “uitdrukkelijk spijt betuigt voor de onware berichtgeving en de beschuldigingen aan het adres van betrokkenen”. “De berichtgeving weerspiegelt op geen enkele wijze de journalistieke standaarden bij Bild”, aldus Reichelt. Op korte termijn zal Bild meedelen hoe het herhaling wil voorkomen. Meer bij Bild

Bekijk meer van

Bild

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.