banner festival 23

— donderdag 15 september 2022, 11:55 | 0 reacties, praat mee

‘Bestuursvoorzitter van Bild Zeitung zou aanval van krant op Adidas zelf geïnitieerd hebben’

Bild richt zich graag op smeuïge verhalen, maar lijkt een belangenverstrengelde primeur bij bestuursvoorzitter Mathias Döpfner te hebben gescoord, aldus de Financial TImes | IMAGO

In het voorjaar van 2020 besloot de Bild Zeitung om sportmerk Adidas aan te vallen, omdat deze door het gedwongen sluiten van winkels ook geen huur meer wilde betalen. De krant had hiermee een primeur, maar volgens Financial Times was de bron van deze primeur bestuursvoorzitter Mathias Döpfner. Hoe hij aan die primeur kwam? Döpfner verhuurde zelf winkelruimte aan Adidas. Laatste wijziging: 15 september 2022, 12:27

Door de coronacrisis moesten winkels ook in Duitsland tijdelijk gesloten blijven. Enkele huurders wilden daarom ook stoppen met het overmaken van de huur, waaronder dus Adidas. Uiteindelijk zou Bild meer dan twintig artikelen over ‘wanbetaler Adidas’ schrijven. Het heeft er mede voor gezorgd dat het sportmerk in het hele land - kortstondig - verguisd werd.

Döpfner was aan het begin van de coronacrisis, samen met de ondertussen overleden advocaat Thomas Kexel, eigenaar van een groot pand in het centrum van Berlijn. In dit pand heeft Adidas twee etages ingericht. Het Duitse Spiegel merkt op dat de Bild Zeitung dit in haar volledige berichtgeving buiten beschouwing heeft gelaten.

Opmerkelijk, vindt Financial Times, want toen Döpfner van Adidas te horen kreeg dat ze geen huur meer wilden betalen zou hij direct naar de toenmalige Bild-hoofdredacteur Julian Reichelt zijn gestapt. Het zou vervolgens Döpfners eigen idee zijn geweest om een campagne in de krant tegen Adidas op te tuigen. Adidas zou uiteindelijk in het openbaar spijt betuigen.

In een reactie aan Spiegel ontkent Bild-uitgever Axel Springer dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

Volgens Döpfner zou hij in het publieke belang hebben gehandeld. Ook zou Döpfner open zijn geweest over zijn persoonlijke betrokkenheid bij Adidas.

Bekijk meer van

corona Bild

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.