— vrijdag 25 oktober 2019, 17:23 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank Rotterdam beëindigt gijzeling NOS-journalist

Vandaag protesteerde tientallen journalisten bij de rechtbank in Rotterdam tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. - © Niels Wenstedt / ANP

UPDATE Nadat eerder het Openbaar Ministerie al had verzocht om de vrijlating van NOS-verslaggever Robert Bas, oordeelt de rechtbank Rotterdam nu ook dat de journalist moet worden vrijgelaten, meldt journalist Bas Haenen op Twitter. Laatste wijziging: 4 november 2019, 10:57

Robert Bas werd donderdag op bevel van de rechter-commissaris in Rotterdam gegijzeld, omdat hij zich om principiële en juridische redenen op zijn journalistieke verschoningsrecht beroept. De meervoudige raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft nu besloten dat de gijzeling van de journalist onterecht was.

Volgens de rechtbank moet het verschoningsrecht ruim worden uitgelegd “en geldt daarom ook, zoals hier, als uit andere informatie al duidelijk is wie de bron is. De vragen die de getuige in dit geval gesteld zouden worden, vallen volgens de rechtbank (en anders dan de rechter-commissaris eerder van oordeel was) allemaal onder het verschoningsrecht van de journalist. De journalist hoeft daarom geen uitleg te geven over uitlatingen van hem die hij heeft gedaan in een gesprek met zijn bron.”

Hoewel het OM de visie van de rechter-commissaris deelt dat Bas in dit geval geen aanspraak kan maken op het verschoningsrecht omdat zijn bron bij naam en toenaam bekend is en het gesprek is afgeluisterd stelde het OM eerder in een verklaring dat de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas beëindigd dient te worden. [...] “Het gijzelen van een getuige is immers bedoeld om hem te bewegen alsnog antwoord te geven op vragen. Op het moment dat duidelijk is dat dit doel niet zal worden bereikt, verliest het middel alle effectiviteit en is gebruik ervan niet opportuun.”

De behandeling van de zaak vond niet in het openbaar plaats.

‘s Morgens protesteerden zo’n 100 journalisten bij het rechtbankgebouw tegen de gijzeling.

Lees ook:
Rechter-commissaris Rotterdam gelast gijzeling NOS-journalist (24 oktober 2019)
Deze journalisten werden eerder gegijzeld (24 oktober 2019)
#LaatBasvrij, reacties op de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas (24 oktober 2019)
Journalisten demonstreren tegen gijzelneming Robert Bas (25 oktober 2019)

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.