— vrijdag 25 oktober 2019, 10:22 | 0 reacties, praat mee

Journalisten demonstreren tegen gijzelneming Robert Bas

Marcel Haenen, initiatiefnemer van de protestactie, spreek journalisten toe bij de rechtbank in Rotterdam - © Bas Czerwinski / ANP

UPDATE Tientallen journalisten van onder andere NRC, de Volkskrant, De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en Nieuwsuur demonstreren vrijdagochtend tegen de gijzeling van NOS-journalist Robert Basbij de rechtbank in Rotterdam.

De demonstratie is een initiatief van NRC-redacteur Marcel Haenen. Hij vindt het een gotspe dat zijn collega Bas is opgesloten, omdat hij niet wenst te praten over zijn bronnen. “Het is heel ernstig dat er, in een tijd waarin klokkenluiders worden afgeluisterd, journalisten worden opgesloten”, zegt hij tegen tegen het ANP.

Haenen merkt dat bronnen steeds vaker alleen nog maar anoniem verklaringen willen afleggen, zo meldt de NOS. “Als je dat dan niet kan garanderen omdat de rechter je alsnog dwingt om meer opening van zaken te geven, dan kun je je werk niet goed doen.”

Verder ziet Haenen dat de overheid aan de ene kant zegt dat ze vrijheid van nieuwsgaring en bescherming van bronnen belangrijk vindt, maar tegelijkertijd klokkenluiders afluistert of op non-actief zet. “Ook dat maakt het werk van de journalist steeds moeilijker, zeker voor onderzoeksjournalisten”, zegt Haenen. “Dan zou je juist verwachten dat het rechterlijk apparaat journalisten in bescherming neemt en inziet dat het een democratische verworvenheid is dat je vrije pers hebt. Dit zijn Turkse toestanden, dat moet je niet willen.”

Later op vrijdag buigt de rechter zich over het besluit van de rechter-commissaris om Bas vast te houden.

Bekijk meer van

Robert Bas

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.