Beeld zet aan tot actie; tekst verandert je mening

Nieuwsbeelden kunnen meelevend gedrag veroorzaken, maar tekst kan een grotere invloed hebben op de vorming van politieke voorkeuren. Dat concludeert communicatiewetenschapper Tom Powell in zijn proefschrift waarop hij donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), meldt de universiteit.
Powell ontdekte dat vooral beelden emoties kunnen oproepen – bijvoorbeeld medeleven met vluchtelingen – die aanzetten tot actie, zoals doneren of een petitie ondertekenen. Toch lijken beelden op de langere termijn niet te leiden tot verandering van mening.
Volgens Powell tonen zijn experimenten aan dat tekst eerder leidt tot verandering van mening, omdat tekst een grotere betrokkenheid vergt van de lezer, die daardoor ook sterker betrokken raakt bij het thema.
Volgens zijn onderzoek blijkt tekst veel belangrijker om het gedrag en de mening van het publiek te doen omslaan, bijvoorbeeld over de vluchtelingencrisis, zegt Powell. ‘Foto’s blijven hangen, maar zetten niet per se aan tot actie of politieke besluitvorming, zoals vaak gedacht wordt.’
Heeft u advies voor journalisten?, vraagt Folia aan Powell: ‘Mediabedrijven besteden tonnen aan video − gunstig voor advertentie-inkomsten − maar lezers spenderen veel meer tijd aan tekst. Dat is belangrijk te onthouden: als ze echt lezen, vergroot dat hun betrokkenheid. Commentsecties en discussiemogelijkheid onder artikelen helpen daarbij.’
Voor zijn proefschrift besloot Powell te onderzoeken of en zo ja in welke mate gedrukte en digitale nieuwsbeelden van invloed zijn op de manier waarop mensen denken over politiek. Dit deed hij aan de hand van een aantal experimenten waarbij kijkers werden geconfronteerd met aangrijpende reportages over gevoelige onderwerpen, zoals de Europese vluchtelingencrisis en militair ingrijpen in buitenlandse conflicten.
Deelnemers kregen verschillende combinaties van beeld en tekst te zien, in de vorm van zowel artikelen als video’s. Vervolgens werd hen gevraagd naar hun mening en hun houding omtrent deze thema’s.
Meer bij:
Persbericht UVA
Nieuwsbericht Folia
Nieuwsbericht Parool (blendle)
Praat mee