word studentlid

— maandag 23 september 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Beau van Erven Dorens: “Eva, wat leuk dat je er bent. We verheugen ons heel erg op je komst”

Beau van Erven Dorens: “Eva, wat leuk dat je er bent. We verheugen ons heel erg op je komst”
© Remko de Waal / Kippa

De overstap van Eva Jinek van de publieke omroep naar RTL is door haar nieuwe collega's met gejuich ontvangen. Laatste wijziging: 24 september 2019, 08:35

Vrijdag maakte Jinek bekend na vijftien jaar over te stappen.

“Eva, wat leuk dat je er bent. We verheugen ons heel erg op je komst”, begon Beau van Erven Dorens zijn programma. De presentator zal vanaf januari afwisselend met Jinek de late night talkshow gaan verzorgen.

Bert van der Veer, die in 2013 het programma Jinek bij omroep WNL regisseerde, noemt het “een glorieuze dag voor RTL, en ook voor Eva”.

Jinek begon er zelf niet over in haar uitzending, maar John van de Heuvel, vaak te gast bij RTL Boulevard, bracht de overstap wel meteen ter sprake toen het ging over een quotum voor vrouwen in het bedrijfsleven: “RTL heeft het vandaag goed begrepen”, zei hij. Presentatrice Floortje Dessing was minder blij: “Het is heel erg jammer dat Eva weg gaat bij de publieke omroep.”

Matthijs van Nieuwkerk feliciteerde Jinek vrijdag aan het begin van zijn programma De wereld draait door. “Of ik het erg vind? Nou we raken haar niet kwijt”, zei Matthijs als antwoord op een vraag van tafelheer Marc-Marie Huijbregts. “Ze gaat alleen naar een andere zender en daar gaat ze hetzelfde mooie programma maken, zo stel ik me voor. Ik weet het niet precies.”

Volgens Jort Kelder komt de overstap door het salaris van de publieke omroep.

Volgens AD-columnist Nynke de Jong moeten de 17 miljoen tv-recensenten die ineens opstonden en begonnen over het nieuwe salaris van Jinek zich er niet mee bemoeien. “Wanneer een voetballer in de herfst van zijn carrière naar Amerika verkast om daar nog een paar seizoenen een vorstelijk salaris op te strijken bij een voetbalclub waar het gros van de Nederlanders nog nooit van heeft gehoord, dan zeggen we: dat heeft hij mooi geregeld. Good for him. Maar wanneer een vrouw van de publieke omroep iets soortgelijks doet, is het land te klein. Dan is ze een graaier.”

“Geld verdienen is niet slecht. Meer geld verdienen ook niet. Daarover emmeren is zurige kinnesinne. Eva is een grote meid, die prima haar eigen beslissingen kan nemen. Ze heeft geen 17 miljoen Angela de Jongs nodig om haar te vertellen waar ze wel en niet haar desk mag neerzetten.”

tv-recensente Angela de Jong is vooral nieuwsgierig naar wie de opvolger van Jinek wordt bij de publieke omroep. Volgens haar legt de overstap van Jinek “pijnlijk bloot hoe weinig de NPO afgelopen jaren aan talentontwikkeling heeft gedaan, behalve dan met Renze Klamer die vlieguren mocht maken in Na Het Nieuws. Opvolgers van Jinek staan bepaald niet in rijen van vier opgesteld, vrouwen al helemaal niet”.

“Dionne Stax en Nadia Moussaid? Die zijn echt drie maatjes te licht. Kijk Dionnes Diner van afgelopen kerst terug en je piest nog net niet in je broek vanwege het niveau van de vragen. En ik weet dat half Nederland in katzwijm lag bij Nadia, maar doe je ogen dicht en oordeel dan nog een keer over de interviews. Wellicht is Fidan Ekiz geschikt, op termijn. Zij bezit in elk geval het journalistieke vernuft en de flair die bij de functie horen. ”

Bij KRO-NCRV hebben ze in ieder geval aangegeven hard te werken aan een goed alternatief. “Hierover gaan we met de NPO in gesprek.”

Bekijk meer van

RTL KRO-NCRV Eva Jinek

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.