word studentlid

— woensdag 17 mei 2023, 13:25 | 0 reacties, praat mee

BBC News start ‘BBC Verify’ voor meer vertrouwen in de journalistiek en in strijd tegen desinformatie

BBC News start ‘BBC Verify’ voor meer vertrouwen in de journalistiek en in strijd tegen desinformatie
BBC Verify wordt een expert-merk binnen BBC News, meldt de Britse publieke omroep.

De nieuwstak van publieke omroep BBC heeft een nieuw merk onthuld dat zich specifiek gaat bezighouden met de bestrijding van desinformatie en het vergroten van vertrouwen onder publiek. 'BBC Verify' zal laten zien hoe het journalistieke proces bij de omroep precies verloopt. Laatste wijziging: 17 mei 2023, 13:27

Daarbij komen onder meer de diverse gereedschappen aan bod die BBC News-journalisten hanteren om informatie en beeldmateriaal te verzamelen en te verifiëren. Experts die voor BBC Verify werken, zullen hun kennis regelmatig delen in diverse BBC-programma’s.

Het team van BBC Verify bestaat uit specialisten, die volgens de omroep kennis hebben die de vaardigheden van gemiddelde redacties overstijgen. Daarbij moet gedacht worden aan OSINT (het verzamelen van gegevens uit openbare bronnen) en geavanceerde software om manipulaties van bijvoorbeeld foto- en videobeelden te detecteren.

Ros Atkins, die op sociale media al veel succes boekt met korte heldere uitlegvideo’s, maakt deel uit van de naar schatting 60 journalisten die bij BBC Verify aan de slag gaan. Ook diverse teams die zich binnen de BBC met bestrijden van desinformatie bezighielden worden actief binnen de nieuwe organisatie.

Lindsay McCoy, nu adjunct-hoofdredacteur van de BBC-journaals van 13, 18 en 22 uur, maakt over enkele weken de overstap en wordt hoofdredacteur van BBC Verify.

Directeur Deborah Turness van BBC News zegt dat ze “het gordijn opzij wil trekken” om het publiek te laten zien hoe hard er achter de schermen wordt gewerkt om informatie te controleren en te verifiëren voordat het de zender opgaat. Vertrouwen onder kijkers moet verdiend worden en BBC Verify gaat dat elke dag laten zien, stelt Turness.

Bekijk meer van

desinformatie BBC Verify

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.