banner festival 23

— dinsdag 19 januari 2016, 14:38 | 0 reacties, praat mee

Bas Haan

Bas Haan is Journalist van het Jaar 2015. De verslaggever van Nieuwsuur wist de onderste steen boven te krijgen in wat de Teeven-deal is gaan heten. Laatste wijziging: 25 januari 2016, 14:41

Twee jaar lang was Haan een flink deel van zijn tijd bezig met de zaak. De overheid in al haar geledingen werkte hem fors tegen met het vinden van antwoorden op twee vrij simpele vragen. Hoeveel geld had officier van justitie Fred Teeven vijftien jaar geleden betaald aan crimineel Cees H. en had Teeven daarbij de juiste regels toegepast?

Gaandeweg bleek wel waarom de antwoorden zo moeilijk te vinden waren. Teeven, inmiddels staatssecretaris, en minister Ivo Opstelten hadden er beiden belang bij de waarheid te verdraaien en te verbergen. De deal deugt namelijk niet. De bewindslieden hadden geen zin daarvoor vergiffenis te vragen.

En dus begon het draaien. Haan blikt erop terug (pagina 30) en concludeert: wat we echt nodig hebben, is een overheid die niet vals speelt. Zolang dat wel gebeurt, blijven er hopelijk televisie- en krantenredacties die tijd en geld investeren in onderzoeksjournalistiek.

Dat is de kern waarom Haan de prijs ontvangt. Zijn werk is een fraai voorbeeld van uitstekende onderzoeksjournalistiek. Haan toonde enorme vasthoudendheid en had al snel door dat hij een onderwerp te pakken had met een groot maatschappelijk belang.

Helaas is een eerlijke, transparante overheid vooralsnog een utopie. Collega’s van Haan kunnen moeiteloos voorbeelden opsommen van slechte ervaringen met de overheid (pagina 34).
Aan de andere kant is goede controle door de journalistiek de enige kans op een iets eerlijkere overheid. Daarvoor zijn, zoals Haan constateert, redacties nodig die investeren in onderzoeksjournalistiek. Sommigen denken dat dat te duur is geworden. Anderen zien het als de redding van de journalistiek: je onderscheiden met eigen, relevant onderzoek. Ik zet graag in op het tweede scenario.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.