PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 8 april 2010, 10:12 | 0 reacties, praat mee

B-woord

De makkelijkste manier om Hilversum op de kast te krijgen, is door te zeggen dat er bezuinigd moet worden. Sterker: zodra het B-woord valt, staat iedereen bij de Publieke Omroep op z’n achterste benen: ‘Wij kunnen echt niet met minder!’.

Laatste wijziging: 16 april 2010, 20:46

Het lijkt wel alsof het bij journalisten en programmamakers altijd pas later doordringt dat hetgeen waarover zij berichten – de crisis – henzelf ook treft.

Maar laten we de managers ook niet uitvlakken. Zij zullen nooit spontaan iets van hun ruime inkomens inleveren om goede programma’s te kunnen behouden. De enige bestuurder (de directeur van de NPS) die hardop zegt dat het in Hilversum wel een onsje minder kan met de enorme salarissen, Joop Daalmeijer, gaat dit jaar met pensioen!

Hij zei het in mijn programma ‘Mediazaken’ op BNR Nieuwsradio, in reactie op media-ondernemer Ruud Hendriks. Die stelde namens een werkgroep van D66 voor om de Wereldomroep op te heffen.
Oké, opheffen is wel erg drastisch. Maar ook mediabedrijven blijken met wat minder vet op de botten nog uit te kunnen zenden.

Zie BNR Nieuwsradio: daar is vorig jaar ongeveer 40 procent weggesneden. Maar we leven nog!

Waar komt die verkramping vandaan? Waarom die angst?

Bij Jeroen Pauw (zie je wel: dat programma kan het ook best met de helft) was hersenonderzoeker Victor Lamme te gast. Hij wees ons op een ‘klein structuurtje in de temporaalkwab, genaamd Amygdala, die ervoor zorgt dat we angstige gevoelens hebben’. En nu komt het opmerkelijke: bij mensen die rechts stemmen is dat kwabje groter dan bij mensen die links stemmen. Hoe angstiger, hoe rechtser.

Dat werpt nieuw licht op de veronderstelling dat Hilversum een links bolwerk zou zijn. Gezien de enorme angst voor bezuinigingen denk ik dat het met die linkse voorkeuren wel meevalt.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.