persveilig seminar

— woensdag 1 februari 2023, 15:37 | 0 reacties, praat mee

AVROTROS biedt excuses aan voor plaatsen Franco-vlag bij Songfestival-artikel

© ANP / Sander Koning

AVROTROS 'betreurt' het dat per ongeluk een Spaanse vlag uit de periode van dictator Franco in een artikel over het Eurovisie Songfestival op de website is geplaatst, laat een woordvoerder van de omroep woensdag weten aan het ANP. Daarmee bevestigt de omroep eerdere berichtgeving van de Spaanse krant La Vanguardia, die over de blunder schreef. De afbeelding is uit het artikel, dat op 18 januari is geplaatst, verwijderd. Laatste wijziging: 1 februari 2023, 15:45

‘Er is een menselijke fout gemaakt’, zegt de woordvoerster. ‘Die verkeerde vlag heeft er eventjes op gestaan, na twee uur is dit geloof ik gecorrigeerd. Het spijt ons als we er mensen mee tegen het hoofd hebben gestoten, dat is absoluut niet de bedoeling.’

In het betreffende artikel werden de ‘Big Five’ genoemd, namelijk Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, die naast het gastland (dit keer Oekraïne) al verzekerd zijn van een plekje in de finale van het liedjesfestijn. Daarbij plaatste AVROTROS een afbeelding van zes landen die dus verzekerd zijn van een plek, waarbij voor Spanje per ongeluk de Franco-vlag werd gebruikt.

Deze vlag stamt uit de tijd van de Spaanse generaal en dictator Francisco Franco, maar wordt al tientallen jaren niet meer gebruikt.

De Spaanse krant stelt dat de blunder viraal ging op sociale media. AVROTROS weet volgens de krant niet veel van de Europese geschiedenis, ‘en nog minder van vlaggen’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.