— maandag 21 oktober 2019, 08:34 | 0 reacties, praat mee

Australische media voeren actie tegen overheid en voor hun vrijheid

De grootste kranten in Australië zijn maandagochtend verschenen met zwart geblokte voorpagina's. Met deze "vrijwillige censuur" protesteren ze tegen wetgeving die de persvrijheid mogelijk zal inperken. Ook andere mediabedrijven, zoals tv-stations, doen mee aan het protest.

“Als de overheid de waarheid bij u weghoudt, wat verbergen ze dan?”, stond er geschreven onder de zwarte regels op de voorpagina’s.

De roep om meer persvrijheid begon nadat na de herverkiezing van de conservatieve regering in mei politie-invallen zijn geweest bij het hoofdkantoor van nieuwszender ABC (Australian Broadcasting Corporation) in Sydney en bij een redacteur van een van de kranten van News Corp. De verdenking was dat ze staatsgeheimen zouden hebben.

Ook zijn er recent wetten aangenomen die de persvrijheid beperken, zo betogen de Australische media. Vanuit de politiek is er kritiek op de actievoerende mediabedrijven dat ze pas in het geweer komen nu de wetgeving is aangenomen.

Campbell Reid van News Corp reageerde dat politici hun eigen verantwoordelijkheid hebben en zich niet dienen te verschuilen achter het ontbreken van protesten.

De Australische premier Morrison zei als reactie op de campagne dat hij geen garanties kon geven dat de journalisten alsnog vrijuit gaan. ‘Want niemand staat in dit land boven de wet’. Politiebaas Kershaw zei dat hij binnenkort om de tafel wil met hoofdredacteuren om hun zorgen te bespreken.

Meer bij nu.nl en ABC News.

Bekijk meer van

News Corp Australië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.