vlaams-nedellandse-beurs

— maandag 21 oktober 2019, 08:34 | 0 reacties, praat mee

Australische media voeren actie tegen overheid en voor hun vrijheid

De grootste kranten in Australië zijn maandagochtend verschenen met zwart geblokte voorpagina's. Met deze "vrijwillige censuur" protesteren ze tegen wetgeving die de persvrijheid mogelijk zal inperken. Ook andere mediabedrijven, zoals tv-stations, doen mee aan het protest. Laatste wijziging: 21 oktober 2019, 15:20

“Als de overheid de waarheid bij u weghoudt, wat verbergen ze dan?”, stond er geschreven onder de zwarte regels op de voorpagina’s.

De roep om meer persvrijheid begon nadat na de herverkiezing van de conservatieve regering in mei politie-invallen zijn geweest bij het hoofdkantoor van nieuwszender ABC (Australian Broadcasting Corporation) in Sydney en bij een redacteur van een van de kranten van News Corp. De verdenking was dat ze staatsgeheimen zouden hebben.

Ook zijn er recent wetten aangenomen die de persvrijheid beperken, zo betogen de Australische media. Vanuit de politiek is er kritiek op de actievoerende mediabedrijven dat ze pas in het geweer komen nu de wetgeving is aangenomen.

Campbell Reid van News Corp reageerde dat politici hun eigen verantwoordelijkheid hebben en zich niet dienen te verschuilen achter het ontbreken van protesten.

De Australische premier Morrison zei als reactie op de campagne dat hij geen garanties kon geven dat de journalisten alsnog vrijuit gaan. ‘Want niemand staat in dit land boven de wet’. Politiebaas Kershaw zei dat hij binnenkort om de tafel wil met hoofdredacteuren om hun zorgen te bespreken.

Meer bij nu.nl en ABC News.

Bekijk meer van

News Corp Australië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.