Jodal

— vrijdag 26 september 2014, 09:28

Australië: kritiek op spionagewet

In Australië is een eerste onderdeel van nieuwe anti-terreurwetgeving door de Senaat goedgekeurd. De volgende stap is goedkeuring door het Huis van Afgevaardigden, hetgeen naar verwachting een formaliteit zal zijn. De wetgeving geeft de Australische inlichtingendienst ASIO vergaande bevoegdheden om internetverkeer af te luisteren, maar bevat componenten met zware straffen voor het lekken van vertrouwelijk materiaal. Journalisten of klokkenluiders kunnen onder de nieuwe wet tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Medewerkers van ASIO die worden betrapt op het lekken van materiaal kunnen nu ook tien jaar celstraf krijgen - een vertienvoudiging van de oude maximale strafmaat. Procureur-generaal George Brandis wuift bezwaren tegen de nieuwe wet weg en verwijst naar de "gevaarlijke nieuwe tijd" waarin de wereld zich bevindt. Laatste wijziging: 26 september 2014, 11:31

Alle technische en machtsmiddelen moeten beschikbaar zijn om Australiërs te beschermen, aldus Brandis. Er is vooral kritiek op de wijze waarop de wet het begrip “computernetwerk” niet nader uitwerkt.

Het biedt ASIO in principe de mogelijkheid om - op basis van één juridisch bevel - al het internetverkeer van een ongelimiteerd aantal computers te controleren, ongeacht of die bij advocaten, burgerrechtenstrijders, journalisten, wetenschappers of mediabedrijven staan. Meer bij Sydney Morning Herald

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.