— woensdag 19 november 2014, 09:25

Kabinet handhaaft bewaarplicht

Staatssecretaris Teeven (Justitie) heeft na een zeer lange bedenktijd een standpunt ingenomen rond de zogeheten bewaarplicht, die eerder dit jaar ongeldig werd verklaard. De bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens blijft in Nederland gewoon in stand, ondanks het Europese arrest en het feit dat omringende landen de bewaarplicht hebben afgeschaft. Teeven wijzigt evenmin iets aan de duur van het vasthouden van data: zes maanden voor internetverkeer, twaalf maanden voor telefoonverkeer. Wel moeten aanvragen om die data in te kunnen zien getoetst worden bij de rechter. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, die sinds de Europese uitspraak pleit voor definitieve afschaffing, is verbijsterd over de einzelgang van het kabinet. Bij andere Europese uitspraken (onder meer over het downloadverbod) had het kabinet geen bedenktijd nodig om gehoor te geven aan de Europese rechter. Bits of Freedom noemt de bewaarplicht "een van de grootste, permanente privacyschendingen die ons land kent" die bovendien iedereen bij voorbaat als verdacht bestempelt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.