— woensdag 11 augustus 2021, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Australië: forse boete voor ABC-journaliste in smaadzaak

ABC-journalist Louise Milligan | Luis Ascui / EPA

In Australië is verslaggeefster Louise Milligan van publieke omroep ABC veroordeeld tot 79 duizend dollar boete vanwege vier tweets over parlementariër Andrew Laming. Milligan beschuldigde afgelopen maart Laming ervan schuld te hebben bekend rondom upskirting, het fotograferen van vrouwen onder hun rok of jurk.

De omgerekend bijna 50 duizend euro boete wordt betaald door werkgever ABC, die Milligan bijstond in de zaak. Het conflict wordt gezien als test - anderen zeggen misbruik - van Australische smaadwetgeving. Milligan verwijderde de tweets in juni en plaatste een correctie.

ABC zegt dat het op een schikking zonder schuldbekentenis heeft aangestuurd om een langdurig juridisch conflict te vermijden.

Laming is tevreden over de uitkomst en zegt dat smaadwetgeving “precies hierom” is bedacht. Centraal staat een foto uit 2019 die Laming maakte van een vrouw (in korte broek) die voorovergebogen bezig was een koelkast met blikjes frisdrank te vullen. De vrouw in kwestie vond de foto ongepast, Laming stelde dat het hem om de in zijn ogen humoristisch situatie te doen was. Zoveel blikjes in de koelkast te krijgen leek volgens Laming op een potje Tetris.

In april van dit jaar concludeerde de politie dat er geen strafbaar feit was begaan. Daarop ondernam Laming stappen tegen Milligan. Mogelijk zal Laming ook nieuwszender Nine News Queensland aanklagen, dat in 2019 over de zaak berichtte.

Dagblad Sydney Morning Herald meldt dat Laming binnenkort de politiek verlaat na beschuldigingen van het online lastigvallen van twee vrouwen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.