— maandag 9 december 2019, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Auschwitz overweegt stappen na Nederlandse documentaire over abortus

Beeld uit de aflevering 'Beeldenstorm om abortus' - © Medialogica

Het Poolse herdenkingsmuseum Auschwitz overweegt juridische stappen tegen Bert Dorenbos, de maker van de documentaire Evolutie, Auschwitz en abortus. Daarin vergelijkt Dorenbos abortus met de Holocaust, meldt Omroep HUMAN. Auschwitz stelt in de aflevering van Medialogica te zijn misleid door Dorenbos over de opnames die hij in het kamp maakte en zegt "de documentaire is respectloos richting mensen die in Auschwitz zijn vermoord". Laatste wijziging: 9 december 2019, 09:17

Het televisieprogramma Medialogica doet in de aflevering ‘Beeldenstorm om abortus’ onderzoek naar framing door voor- en tegenstanders in de abortusdiscussie.

Dorenbos is de oprichter van de christelijke pro-life organisatie Stichting Schreeuw om Leven. De voormalig EO-voorzitter reisde in 2011 met plastic foetussen naar Auschwitz af en monteerde de poppetjes in zijn documentaire in de verbrandingsovens. Ook maakte hij een beeld waarin de tekst Abortion Makes Free boven de poort van Auschwitz is te zien.

De documentaire werd na 2011 online gezet en een aantal keer vertoond. Medialogica ontdekte dat Auschwitz nooit op de hoogte was van de inhoud van de documentaire. “Zij wisten niet hoe de beelden gebruikt zouden worden en zouden hiervoor nooit toestemming hebben gegeven. Deze week is de documentaire verwijderd van een website die de heer Dorenbos mede beheert”, aldus het persbericht van Omroep HUMAN.

Dorenbos is verbaasd over de eventuele juridische stappen, meldt hij in het Reformatorisch Dagblad. “Ik wist hier nog niets van. Het is wel laat om op iets uit 2011 terug te komen.” Dorenbos zegt dat hij bij de opnames in Auschwitz nooit hoefde te laten weten wat de inhoud van de documentaire werd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.