nvj corona

— donderdag 18 november 2010, 11:38 | 2 reacties, praat mee

AT5

Een week geleden stond het groot op de voorpagina van Het Parool: ‘Raad blokkeert reddingsplan AT5’. Met daarbij een grote afbeelding van een bloederig AT5-logo. Ik moest even slikken. Bij de nieuwsredactie van AT5 deed ik als stagiaire mijn eerste journalistieke praktijkervaring op. Een geweldige stage op een geweldige redactie. Ik kreeg daar alle ruimte. Ik wist ook wel waarom: er was geen geld dus het bedrijf was ook afhankelijk van stagiairs. Een slechte zaak voor het bedrijf, maar een goede zaak voor mij. Want daardoor kon ik haast elke dag samen met een cameraman door de straten van Amsterdam scheuren. Ineens zat ik niet meer in een klaslokaaltje, maar was ik een echte verslaggever.

Zo mocht ik in mijn eerste week al op pad voor mijn eerste reportage. En stond ik in mijn tweede stageweek in het Olympisch Stadion Johan Cruijff te interviewen. In de weken die volgden ben ik talloze keren op pad gestuurd. Een droomstage. Ongelukken, brandjes, buurtverhalen, debatten; in drie maanden tijd leerde ik daar de eerste kneepjes van het vak.

Ik maakte deel uit van een jong, talentvol team, waar altijd ruimte was voor vragen. Maar belangrijker: creativiteit ging daar verder dan een journalistiek verhaal. Je moest je creativiteit namelijk niet alleen inzetten bij het maken van je reportages, maar ook in bijna alles er omheen.

Dat de techniek het tot één minuut voor de uitzending liet afweten, was geen uitzondering. En ook het montagesysteem lag er regelmatig uit, het bracht deadlinestress tot een hoger niveau. Dan nog het mooiste van alles: de fameuze straalpaal. AT5’s oplossing voor een live verbinding, want geld voor een satellietwagen was daar natuurlijk niet. Ik herinner me dat de redactie collectief in gebed verzonk als we weer eens poging deden om in een Amsterdamse uithoek live te gaan.

De technische mankementen leverden de nodige stress en scheldpartijen op. Maar het zorgde er bij mij wel voor dat ik niet snel meer ergens door verrast word. Ik moest dan ook wel even gniffelen toen bij mijn tweede stage paniek uitbrak omdat er een uur voor de uitzending een printer kapot ging. Moesten ze helemaal naar een andere afdeling lopen om hun A4-tjes op te halen… Poeh poeh.

Nu moet ik in de krant lezen dat de gemeenteraad niet zomaar vijf miljoen in de zender wil pompen. Oké, het financiële beleid van AT5 heeft de laatste jaren geen grote winsten opgeleverd. Maar het wordt tijd dat AT5 serieus genomen wordt. De hoofdstad verdient een sterke stadszender. En op journalistiek vlak heeft de redactie zich meer dan bewezen.

‘Willen we een sterke zender? Dat kost geld’, zei AT5-directeur Ton F.van Dijk. Gelijk heeft hij. De raad moet niet zómaar 5 miljoen in de zender steken. De raad moet AT5 structureel gaan steunen en serieus nemen. Dan kunnen mijn oud-collega’s zich over een paar jaar hopelijk ook opwinden over een kapotte printer.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

www.mediacontainer.nl

Saïda Maggé is starter op de arbeidsmarkt

Bekijk meer van

RTV regionaal

Praat mee

2 reacties

Frank van Rossum, 23 november 2010, 12:27

Lekker Bezig Saida! Maar je hebt idd helemaal gelijk…
De beste en in mijn geval de leukste stageplek van Nederland!

Adrie Boxmeer, 25 november 2010, 10:08

Mooi verhaal, dergelijke situaties met (gelukkig wel betere technische voorzieningen) heb ik ook regelmatig meegemaakt bij RTV Noord-Holland. Daarover gesproken, AT5 en RTV Noord-Holland moeten nu echt eens fuseren. Wat mij betreft op straffe van het intrekken van (een deel van) de subsidie als het weer niet lukt. Ik voel er tenminste niets voor om als belastingbetaler een ondoelmatig systeem mede in stand te houden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.