website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

AT5

Saïda Maggé — Geplaatst in lokale journalistiek op donderdag 18 november 2010, 11:38

Columns

Een week geleden stond het groot op de voorpagina van Het Parool: ‘Raad blokkeert reddingsplan AT5’. Met daarbij een grote afbeelding van een bloederig AT5-logo. Ik moest even slikken. Bij de nieuwsredactie van AT5 deed ik als stagiaire mijn eerste journalistieke praktijkervaring op. Een geweldige stage op een geweldige redactie. Ik kreeg daar alle ruimte. Ik wist ook wel waarom: er was geen geld dus het bedrijf was ook afhankelijk van stagiairs. Een slechte zaak voor het bedrijf, maar een goede zaak voor mij. Want daardoor kon ik haast elke dag samen met een cameraman door de straten van Amsterdam scheuren. Ineens zat ik niet meer in een klaslokaaltje, maar was ik een echte verslaggever.

Zo mocht ik in mijn eerste week al op pad voor mijn eerste reportage. En stond ik in mijn tweede stageweek in het Olympisch Stadion Johan Cruijff te interviewen. In de weken die volgden ben ik talloze keren op pad gestuurd. Een droomstage. Ongelukken, brandjes, buurtverhalen, debatten; in drie maanden tijd leerde ik daar de eerste kneepjes van het vak.

Ik maakte deel uit van een jong, talentvol team, waar altijd ruimte was voor vragen. Maar belangrijker: creativiteit ging daar verder dan een journalistiek verhaal. Je moest je creativiteit namelijk niet alleen inzetten bij het maken van je reportages, maar ook in bijna alles er omheen.

Dat de techniek het tot één minuut voor de uitzending liet afweten, was geen uitzondering. En ook het montagesysteem lag er regelmatig uit, het bracht deadlinestress tot een hoger niveau. Dan nog het mooiste van alles: de fameuze straalpaal. AT5’s oplossing voor een live verbinding, want geld voor een satellietwagen was daar natuurlijk niet. Ik herinner me dat de redactie collectief in gebed verzonk als we weer eens poging deden om in een Amsterdamse uithoek live te gaan.

De technische mankementen leverden de nodige stress en scheldpartijen op. Maar het zorgde er bij mij wel voor dat ik niet snel meer ergens door verrast word. Ik moest dan ook wel even gniffelen toen bij mijn tweede stage paniek uitbrak omdat er een uur voor de uitzending een printer kapot ging. Moesten ze helemaal naar een andere afdeling lopen om hun A4-tjes op te halen… Poeh poeh.

Nu moet ik in de krant lezen dat de gemeenteraad niet zomaar vijf miljoen in de zender wil pompen. Oké, het financiële beleid van AT5 heeft de laatste jaren geen grote winsten opgeleverd. Maar het wordt tijd dat AT5 serieus genomen wordt. De hoofdstad verdient een sterke stadszender. En op journalistiek vlak heeft de redactie zich meer dan bewezen.

‘Willen we een sterke zender? Dat kost geld’, zei AT5-directeur Ton F.van Dijk. Gelijk heeft hij. De raad moet niet zómaar 5 miljoen in de zender steken. De raad moet AT5 structureel gaan steunen en serieus nemen. Dan kunnen mijn oud-collega’s zich over een paar jaar hopelijk ook opwinden over een kapotte printer.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

www.mediacontainer.nl

Saïda Maggé is starter op de arbeidsmarkt

2 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Frank van Rossum, 23 november 2010, 12:27

    Lekker Bezig Saida! Maar je hebt idd helemaal gelijk…
    De beste en in mijn geval de leukste stageplek van Nederland!

  2. 2. Adrie Boxmeer, 25 november 2010, 10:08

    Mooi verhaal, dergelijke situaties met (gelukkig wel betere technische voorzieningen) heb ik ook regelmatig meegemaakt bij RTV Noord-Holland. Daarover gesproken, AT5 en RTV Noord-Holland moeten nu echt eens fuseren. Wat mij betreft op straffe van het intrekken van (een deel van) de subsidie als het weer niet lukt. Ik voel er tenminste niets voor om als belastingbetaler een ondoelmatig systeem mede in stand te houden.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.