e learning nvj

— maandag 15 juli 2019, 17:16 | 0 reacties, praat mee

Aruba: forse straffen voor journalisten die politieradio beluisterden

Hollandse gevels in Oranjestad, waar de rechtszaak tegen de journalisten diende | Lex van Lieshout / ANP

Op Aruba zijn twee verslaggevers veroordeeld voor verduistering en heling van politie-apparatuur en het aftappen van politieberichten. Een agent die voor hen een portofoon verduisterde kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd. Laatste wijziging: 15 juli 2019, 17:20

De agent krijgt verder vermoedelijk stafontslag - die zaak loopt nog. Villamedia besteedde vorige week aandacht aan de zaak. Volgens advocaat Chris Lejuez die beide journalisten bijstond is het niet ongebruikelijk dat journalisten op Aruba politieradio’s gebruiken tijdens nieuwsgaring.

Nieuwssite Caribisch Netwerk meldt dat die argumenten geen indruk maakten op het Openbaar Ministerie en de rechter in Oranjestad.

Verslaggever Nelson ‘Speed’ Andrade kreeg de zwaarste straf: naast de taakstraf van 240 uur werd hem een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd, met een proeftijd van drie jaar. Dat zou volgens de rechter zijn bedoeld om Andrade “te weerhouden in de toekomst weer strafbare feiten te plegen.”

Andrade’s collega Marko Espinoza werd tot 180 uur taakstraf veroordeeld. Het Arubaanse Openbaar Ministerie lijkt erop uit om de praktijk van politieradio luisteren te bestraffen: een tweede zaak is in voorbereiding, aldus Caribisch Netwerk.

Bekijk meer van

Aruba 24ora

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.