— woensdag 27 juli 2016, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Arbeidsconflict belicht noodzaak nazorg oorlogscorrespondenten

De ravage na een autobom in de Syrische hoofdstad Damascus op 11 juni 2016 / SANA

De Volkskrant bericht in een uitgebreid achtergrondartikel over de uitdagingen waarmee oorlogscorrespondenten zich geconfronteerd zien, met name op het gebied van veiligheid ter plekke en geestelijke nazorg. Een conflict tussen Telegraaf-journalist Charles Sanders en zijn krant staat daarbij centraal.

De 54-jarige journalist Sanders zit sinds november 2015 thuis. Zeventig keer reisde hij de afgelopen 25 jaar af naar crisisgebieden om verslag te doen. Twee psychologen stellen dat Sanders kampt met posttraumatische stressstoornis. De Telegraaf onderschrijft die diagnose niet.

Bronnen die de Volkskrant opvoert stellen dat de uitgever vermoedt dat PTSS wordt ingezet om een hogere vertrekregeling af te dwingen. Journalistenvereniging NVJ noemt de het conflict “een pijnlijk voorbeeld van wat er kan misgaan”.

Nieuwsorganisaties als NOS en RTL Nieuws hebben volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning meer oog voor de mentale belasting van het oorlogscorrespondentschap. “Bij kranten moeten nog stappen worden gezet. De situatie is aan het verbeteren, maar de begeleiding van journalisten is nog te vaak een ondergeschoven kindje”, aldus Bruning.

De stoere houding uit het verleden verdwijnt; naar de psycholoog stappen na heftige incidenten is gebruikelijk geworden. Desondanks houden sommige journalisten het voor gezien, als ze letterlijk aan de dood zijn ontsnapt of horen hoe collega’s een beschieting of gerichte moordpartij niet hebben overleefd.

Daarbij komt het probleem dat journalisten zelf steeds vaker een doelwit zijn. Sanders erkent dat hij angst en schuldgevoelens alleen met zijn vrouw heeft gedeeld, uit vrees als ‘softie’ gezien te worden door collega’s en werkgever. “Op feestjes vertelt hij over zijn belevenissen alsof het de avonturen van Kuifje zijn”, aldus de Volkskrant.

Meer bij Volkskrant / Blende

Bekijk meer van

Telegraaf Charles Sanders

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.