PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 22 maart 2019, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Appjes en sms’jes op zakelijke én privételefoons te wobben

Sms- of WhatsApp-berichten vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), ook als ze zijn verstuurd met of ontvangen zijn op een privételefoon. Dat oordeelt de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. “Het gebruik van een privételefoon is vergelijkbaar met de situatie dat een bestuurder of ambtenaar een dossier van zijn werk mee naar huis zou nemen”, schrijft de Raad van State op haar website. “Anders zouden bestuursorganen de wet kunnen ontlopen door berichten bewust niet met een zakelijke telefoon te versturen.”

Dat appjes en sms’jes opgevraagd kunnen worden met een wob-verzoek, wil volgens de Raad van State niet zeggen dat álle berichten die door ambtenaren en bestuurders via sms of WhatsApp verstuurd zijn nu openbaar worden. De wob heeft alleen betrekking op zakelijk berichten en niet op privéberichten. Openbaarmaking kan ook in sommige gevallen geweigerd worden, bijvoorbeeld wanneer de privacy van betrokkenen in het geding komt of de belangen van de overheid worden geschonden.

Bekijk meer van

Raad van State

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.