— dinsdag 12 juli 2011, 09:23

AP ontslaat fotograaf om fotomanipulatie

Persbureau Associated Press heeft het contract met een freelancefotograaf opgezegd, nadat bleek dat hij een foto had bewerkt in Photoshop. Kleine wijzigingen (uitsnedes, converteren naar zwart/wit of minimale kleurcorrecties) zijn toegestaan, maar fotograaf Miguel Tovar haalde zijn eigen schaduw uit een foto van voetballende kinderen. Doordat de nieuwe ondergrond van opwaaiend stof er onnatuurlijk uitzag, trok dat de aandacht van een fotoredacteur. AP's hoofd fotografie Santiago Lyon is hard in zijn oordeel: "We hebben alle banden met Tovar verbroken en hij zal nooit in enigerlei capaciteit opnieuw voor AP werken." Persbureaus tillen zwaar aan fotomanipulatie, hoe onschuldig ook, omdat het de betrouwbaarheid van het medium in twijfel trekt. Lyon wijst in een mail aan aangesloten fotografen op de geldende regels rond fotobewerking. Meer bij Poynter

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.