— donderdag 6 september 2012, 14:12 | 0 reacties, praat mee

‘Antillennieuws’ is cosmetische ingreep

De Wereldomroep stopt over drie weken met zijn uitzendingen voor de Antillen. Op 28 september worden de laatste uitzendingen richting ‘West’ gestuurd. Zo komt er een einde aan de periode die 65 jaar heeft geduurd. Want de eerste uitzending voor de Cariben vond plaats in 1947. Henny de Vos betreurt het einde van die uitzendingen en legt uit waarom de politiek een verkeerd besluit heeft genomen.

Laatste wijziging: 16 oktober 2012, 16:31

In het geweld van de bezuinigingen op de Wereldomroep is de drastische sanering van de nieuwsvoorziening voor de Antillen ondergesneeuwd. Niet onbegrijpelijk, want het gaat om een klein bedrag (er blijft drie ton over van de benodigde miljoen euro) en het lijkt erop dat minister Van Bijsterveldt haar best heeft gedaan om de Antillen van nieuws te blijven voorzien. In haar plannen schrijft zij immers dat er mediavoorziening voor het Caribisch gebied van het Koninkrijk moet komen.

Letterlijk genomen kan die mediavoorziening dan bestaan uit de dagelijkse herhaling van alle afleveringen van Boer zoekt Vrouw, maar goed: de minister doet de Antillen een zo op het oog redelijk aanbod. Maar meer dan cosmetisch is dat aanbod niet. De minister rommelt de mediavoorziening voor de Antillen bij de NTR naar binnen en staat op die manier toe dat die nieuwsvoorziening waar Caribisch Nederland behoefte aan heeft, definitief door het afvoerputje verdwijnt.

Want wat gaat de NTR doen met de 300.000 euro die Van Bijsterveldt heeft uitgetrokken door haar ‘mediavoorziening’? De taakomroep zet drie freelancers in op de Antillen die onder leiding van een coördinator in Nederland nieuws over de eilanden in het programma ‘Dichtbij Nederland’ gaan brengen. Voor wie het niet weet: ‘Dichtbij Nederland’ is dagelijks te beluisteren via Radio 5, van 21.00 tot 23.00 uur. Een publiek in Nederland krijgt dus vanaf 1 januari een paar keer per week (kort) te horen wat er op de Antillen gebeurt. Nuttig, maar natuurlijk geen nieuwsvoorziening vóór Caribisch Nederland. Daar hebben ze echt meer aan nieuws over wat hier in Nederland gebeurt en dat betrekking heeft op de zes Boven- en Benedenwindse eilanden. Dat ze dat daar nu nog weten, is omdat bij de Wereldomroep een redactie van veertien mensen dag en nacht in touw is dat nieuws te produceren.

In de woorden van de minister voorziet zij in ‘de lokale nieuwsbehoefte van journalisten ter plaatse’. Wat de vraag opwerpt of de minister enig idee heeft waarover ze spreekt? Want in een programma op Radio 5 in Nederland vertellen wat er in tropisch Nederland speelt, is nou net waar die lokale nieuwsbehoefte niet mee gediend is. Dat is te vergelijken met een nieuwsvoorziening voor Friesland die wordt uitgezonden op AT5.

De Caribische nieuwsbehoefte is gediend bij nieuws uit Nederland, naast onafhankelijk nieuws van eigen eiland en regio. Precies het omgekeerde van wat de minister voor ogen heeft dus. En die onafhankelijke nieuwsvoorziening is gebaat bij een onafhankelijke nieuwsorganisatie met de Antillen als doelgebied.

De situatie nu is dat de Caribische redactie van de Wereldomroep dagelijks twee websites (1 in het Papiaments en 1 in het Nederlands) vult met nieuws uit en over Caribisch Nederland. Daarnaast wordt er in drie talen (Papiaments, Nederlands en Engels) audio aangeboden aan de meer dan 25 mediapartners die de Wereldomroep op de Antillen heeft. De twee websites (www.rnw.nl/caribiana en www.aworaki.nl ) worden vanuit twee landen (in hetzelfde Koninkrijk) volgeschreven: Nederland en Curaçao, met aandacht voor alle eilanden. De radiobijdragen worden voor een belangrijk deel in Nederland geproduceerd: de partners van de Wereldomroep hebben dagelijks grote behoefte aan nieuwsbulletins en mediaoverzichten met een focus op het Caribisch gebied. Veel aandacht besteedt de Caribische redactie aan de politieke actualiteit in Den Haag en aan nieuws en achtergronden over en uit de grote Antilliaanse gemeenschap in Nederland.

De Wereldomroep zendt niet zelf uit: de radioprogramma’s worden sinds jaar en dag door de tientallen radiostations in Caribisch Nederland, al dan niet in zijn geheel, uitgezonden, zoals de artikelen op de websites worden herplaatst door de kranten. De Caribische redactie voorziet op die manier in de grote behoefte aan nieuws en analyse over eigen (ei-)land, aan de roep om onafhankelijk gemaakte journalistieke producten. De meeste radiostations zijn daar zelf niet voor uitgerust. Ze draaien op een zeer beperkt budget waarin voor eigen nieuwsgaring weinig plaats is. Ter illustratie: alleen Curaçao telt al dertig radiostations op een bevolking van nog geen 200.000 mensen.
Om te voorzien in de lokale nieuwsbehoefte had de minister er beter aan gedaan een onafhankelijke nieuwsorganisatie in het leven te roepen. Zodat Caribische Nederlanders en Koninkrijksgenoten hetzelfde krijgen wat ook Europese Nederlanders hebben: een publieke regionale nieuwsvoorziening. Een regionale omroep dus die bericht over wat er in Den Haag allemaal wordt besloten over de eilanden. Die de verkiezingsstrijd en de daaropvolgende formatie had kunnen belichten vanuit een Caribische optiek. Want die Nederlandse politiek neemt dagelijks beslissingen over de Caribische gemeenten Bonaire, St Eustatius Saba. En Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn (net als Nederland) landen binnen het hetzelfde Koninkrijk.

Dat de minister het echt niet heeft begrepen – of niet wilde begrijpen - blijkt verder overduidelijk uit haar opdracht dat de ‘mediavoorziening’ in het Nederlands moet. Terwijl op de Benedenwindse eilanden Papiaments de volkstaal is (in het niet particuliere basisonderwijs is het de taal van instructie) en op de Bovenwinden is Engels de voertaal is (alweer, taal van instructie in het basisonderwijs). Zou mevrouw van Bijsterveldt de Friezen of de Limburgers eenzelfde aanbod durven doen, alleen maar uitzenden in het Nederlands?

Henny de Vos is hoofd van de Caribische redactie van de Wereldomroep en heeft dit artikel op persoonlijke titel geschreven.

Bekijk meer van

wereldomroep RNW

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.