— dinsdag 14 juli 2020, 15:06 | 0 reacties, praat mee

ANP gaat kunstmatige intelligentie inzetten voor foto-beschrijvingen binnen ANP Foto

Wat ANP Foto ophoest bij 'kunstmatige intelligentie'. Koningin Máxima lanceerde in 2019 de Nationale AI-cursus Junior.

Persbureau ANP gaat gebruik maken van kunstmatige technologie van het Berlijnse bedrijf Mobius Labs voor het automatisch taggen en beschrijven van foto's in de eigen fotodienst ANP Foto. Het moet zowel de eigen werknemers als afnemers ontlasten. Laatste wijziging: 15 juli 2020, 14:26

Met alle aangesloten fotobanken waar ANP Foto mee werkt, zitten er bijna honderd miljoen foto’s in de database. Dat is met menskracht niet te doen, aldus ANP-productmanager Patrick Rasenberg. Kunstmatige intelligentie inzetten helpt materiaal sneller te beschrijven en daarmee vindbaar en eerder bij eindgebruikers te krijgen.

Ook zijn er nu simpelweg minder mensen nodig die foto’s beschrijven, aldus ANP-productmanager Patrick Rasenberg over de techniek en de potentiële kostenbesparingen erachter. Het betekende voorheen dat er soms drie dagen verstreken voor materiaal correct beschreven en getagged was.

Dat behoort met het nieuwe systeem tot het verleden. Waar mensen eerst zo’n honderd foto’s per dag konden beschrijven, doet de nieuwe technologie er zo’n 100.000 stuks. “Het schaalt bovendien goed”, aldus Rasenberg, met het oog op de toekomst en een groeiend aantal foto’s dat dagelijks wordt toegevoegd.

Dat foto’s correct worden beschreven is niet alleen belangrijk voor de fotograaf, maar ook voor afnemers. Journalisten en fotoredacteuren kunnen alleen met de juiste tags en beschrijvingen geschikt beeld vinden. Rasenberg stelt dat de redactionele beschrijving van foto’s soms ook verwarrend werkt: een naar de koningin vernoemd ziekenhuis duikt ook op als je alleen naar beelden van de koningin zoekt.

De techniek van Mobius Labs kan gezichten herkennen en foto’s op die manier correct taggen. Het herkent daarnaast sporters met zonnebrillen, helmen en andere sportkleding.

Op dit moment loopt er een proef om alle Eredivisie-spelers te laten herkennen, waarbij niet alleen gezichten worden getraind maar de kunstmatige intelligentie ook wedstrijdsituaties herkent - zoals een gele kaart. Dat wordt dan ook automatisch bij de foto getagged.

Volgens Rasenberg is snelheid in journalistiek belangrijk, maar in sport helemaal. Elke seconde die we later zijn, betekent dat afnemers een foto van concurrenten of sociale media halen, aldus Rasenberg.

Mobius Labs’ software kan niet alleen gezichten herkennen, zegt oprichter Appu Shaji. Het systeem is ook getraind om emotie in (sport)foto’s te duiden en kan foto’s daarnaast een aestethic ranking geven - kortom, in hoeverre het een artistiek fraaie foto is.

Rasenberg zegt dat de uiteindelijke keuze voor een foto uiteraard altijd aan de redactie. De ‘artistieke schaal’ is enkel bedoeld om de fotoredacteuren suggesties te doen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.