word studentlid

— woensdag 4 september 2019, 12:38 | 0 reacties, praat mee

Ank Bijleveld boycot boekpresentatie Huib Modderkolk

Ank Bijleveld boycot boekpresentatie Huib Modderkolk

Minister Ank Bijleveld (Defensie) is woensdag niet aanwezig bij de presentatie van het boek Het is oorlog maar niemand die het ziet van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Reden is dat Modderkolk weigerde twee alinea’s te schrappen die de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) uit zijn vanavond te presenteren boek verwijderd wilde zien. Laatste wijziging: 5 september 2019, 11:08

Net als bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) had Modderkolk zijn manuscript vooraf aan de MIVD laten lezen. Dit om te voorkomen dat hij bronnen of lopende operaties van de dienst in gevaar zou brengen.

Nadat hij weigerde de alinea’s te verwijderen werd hem door Defensie te verstaan gegeven dat het geen rechtszaak tegen hem zou aanspannen maar dat de eerder toegezegde aanwezigheid van de minister om die reden werd afgezegd, zo laat Modderkolk desgevraagd aan Villamedia weten: ‘Daar wil ik het bij laten’.

Overigens wilde ook de AIVD meer grip op het boek dan Modderkolk nodig vond. Deze geheime dienst stapte vervolgens wel naar de rechtbank om af te dwingen dat er 13 woorden geschrapt zouden worden uit het boek, en werd door de rechter in het gelijk gesteld.

In een reactie laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten: ‘We stonden aanvankelijk positief tegenover de uitnodiging voor de boekpresentatie, maar na het lezen van twee passages van het deel dat Huib Modderkolk ons vooraf heeft voorgelegd (het deel met betrekking tot de MIVD), en de rechtszaak die met de AIVD speelde, is hier toch vanaf gezien.’

Bijleveld zou vanavond in Pakhuis de Zwijger onder leiding van Sheila Sitalsing in discussie gaan met Huib Modderkolk, Maxim Februari, en Alexander Klöpping over de kwetsbaarheid van de digitale samenleving.

In haar plaats praat nu Marietje Schaake mee, oud-lid van het Europees Parlement.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.