website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

ANBO verliest zaak tegen FTM en Meldpunt!

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in rechtszaak op vrijdag 13 juli 2018, 16:10

Nieuws Follow the Money (FTM) en Omroep Max hebben een kort geding gewonnen dat door de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) was ingediend, meldt FTM.

Follow the Money-redacteur Kim van Keken heeft in samenwerking met televisieprogramma Meldpunt! van Omroep MAX diverse artikelen gepubliceerd over de krimpende ledenaantallen bij de ANBO, de conflicten bij de ouderenbond en de rol van directeur Liane Den Haan daarin. Op de dag van de eerste publicatie lichtte FTM-oprichter Eric Smit in de uitzending van Meldpunt! de bevindingen van FTM toe.

De ANBO klaagde Omroep Max en FTM aan voor beschadigen van de reputatie van de ANBO, geen deugdelijk journalistiek onderzoek hebben verricht, het overschrijden van de grenzen van de vrijheid van meningsuiting, gebrek aan hoor- en wederhoor en feitelijke onjuistheden hebben gepubliceerd. De ouderenbond eiste dan ook dat zowel de uitzending van Meldpunt! als het eerste FTM-artikel zou worden verwijderd en ze moesten zoekmachines ook vragen de uitzending en het artikel uit hun zoekresultaten te verwijderen. Er werd een schadevergoeding en een preventief publicatieverbod geëist.

De rechter maakte korte metten met de ANBO: geen van hun eisen werd ingewilligd. De ANBO is veroordeeld tot het betalen van de kosten van het proces. Meer bij Follow the Money

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.